torstai 22. toukokuuta 2014

Syötkö sinä enää mitään?

Kun migreeni oli ollut poissa parisen kuukautta, uskalsin kertoa jo tutuille ruokavaliomuutoksestani. Ja kun kerroin mitä en enää syö, oli ensimmäinen kysymys: syötkö sä enää mitään?

Tuntui, ettei kukaan ollut ymmärtänyt, että entinen ruokavalioni oli päin mäntyä. Paljon valkoista jauhoa ja valkoista sokeria sisältävä, teollisesti valmistettua ja ravinneköyhää ruokaa. Tässä esimerkki entisen elämäni päivän ruuista:

aamupala........vaaleaa leipää ja leikkeleitä kahvin kera
välipala...........kahvi ja keksiä
lounas.............teollinen valmisruoka tai hampurilaisateria
                      joskus hesburger salaatti
välipala...........kahvi ja pulla
päivällinen.......perunaa ja lihaa tai ranskalaiset ja nakit
                       tai nopea pakastekeitto
välipala...........kahvi ja keksiä
iltapala........... kahvi ja leipää ja leikkeleitä
välipala...........jogurttia tms kivaa naposteltavaa

Kalaa söin ehkä kerran parissa kuukaudessa, kasviksia vaihtelevasti joskus, hedelmiä joskus kun huvitti. Viikonloppuisin jotain pitseriasta tai joku noutoruoka.

Vihdoin ymmärsin, että myrkytän itse itseäni. Tietenkin pitää olla kaikesta ruuasta kiitollinen, mutta jos meillä on valinnanvapaus ja kuitenkin valitsemme huonompaa vaihtoehtoa niin missä menee pieleen. Kyllä, olen laiska laittamaan ruokaa, enkä pidä ruuanlaitosta. En jaksa miettiä kaupassa erilaisia vaihtoehtoja. Valmisruoka on vaan niin nopea ja vaivaton.

Kun migreeni vaivasi jo viikottain, oli aivan pakko tehdä jotain ja se oli ruokavaliomuutos.

Laiskuus ei ole hävinnyt vielä mihinkään, mutta se auttaa tekemään elämästä helpompaa ja yksinkertaisempaa. Päätin mitä ruoka-aineita ostaisin joka kerta kaupasta. Mitä jääkaapissa pitäisi olla päivittäin. Kun olisi taas pahin laiskuuspäivä, mitä voisin helposti syödä ja kun olisi puputusilta, mitä voisin hyvällä omallatunnolla ja terveellisesti popsia.

Tässä yhden ruokakassin sisältö

Nyt päivittäinen ruokavalioni on moninkertaisesti terveellisempi, ei lisäaineita, ei lisättyä sokeria eikä valkoista hötöjauhoa. Tässä nykyisiä päivän ruokavalintojani:

aamupala..........kaurapuuroa ja pakastettua banaania tai pakastemarjoja
välipala.............kahvi ja omena tai kourallinen pähkinäsekoitusta
lounas...............salaattia ja paistettua lohta tai grillattua kanan rintafilettä
välipala.............kahvi ja banaani tai itse tehty hedelmäsalaatti
päivällinen.........kasvissosekeitto tai kasvisvokki
iltapala..............kahvi ja kourallinen pähkinäsekoitusta tai hedelmiä

Alkuun pidin ruokavalioni aika yksinkertaisena, koska kokeilin eri ruoka-aineita yksitellen. Lounaat ja päivälliset olivat viikosta toiseen samankaltaiset. Salaatti koostui esim. vihreästä salaatista, kurkusta, tomaatista, paprikasta lisäksi tonnikalaa tai paistettua kirjolohta tai grillattua broilerin rintafilettä.
Pekaanipähkinät makua antamaan, lisänä herkkusieniä tai keitettyä kananmunaa. Lopuksi ripaus yrttimaustettua öljyä. Nam!

Vieläkö kyselevät mitä minä syön! Vastauksena annan litanian terveellisiä ruoka-aineita ja hyviä salaattiehdotelmia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti