maanantai 12. toukokuuta 2014

Silmämigreeni

Kuva: Tohtori.fi
Tapahtuipa nelisen vuotta sitten:

Oikeassa silmässäni alkoi tapahtumaan. Iltaisin valkoinen valopallo kulki silmän reunaa pitkin edes takaisin ylhäältä alas ja takaisin. Kolme viikkoa seurasin tilannetta kunnes soitin silmälääkäriin. Kehoitus oli tulla samantien, koska arvelivat että silmän verkkokalvossa olisi repeämä.

Silmälääkäri tutki tarkoin painamalla jonkinlaisen linssin silmää vasten. Tulos oli onnekseni se ettei repeämää näkynyt. Seuraavaksi yleislääkärin pakeille ja sieltä sairaalaan neurologin tutkittavaksi.

Ensin otettiin aivokuvat ja mitään ei näkynyt (eli tyhjää täynnä) sitten kaulan verisuonten magneettitutkimus, epäiltiin varmaankin jonkinasteista tukosta. Lopputuloksena oli ettei syytä valopalloille löytynyt. Kiitos ja näkemiin.

Kun pääsin kotiin, naputtelin googleen valopalloja silmässä ja sieltähän vastaus löytyi: silmämigreeni. Tähän kyllä jokunen asiantuntija voisi huokaista että luulosairas.

Mutta kuitenkin selitys tuntui loogiselta. Vaiva oli pahimmillaan iltaisin kun olin jo väsynyt. Pallot liikkuivat vielä kun laitoin silmät kiinni. Noin puolivuotta pallot olivat päivittäin kunnes pikkuhiljaa lopettivat toimintansa tai kyllästyivät kun en enää ollut niistä moksiskaan. Nyt ne ilmoittavat itsestään silloin tällöin ja yleensä kun olen erikoisen väsynyt tai silmät ovat väsyneet.

Kai silmissä jotkut hermot painavat toisiinsa tai on verenkiertohäiriöitä. Jossain taisi lukea, että näköhäiriöt liittyvät auralliseen migreeniin. Itselläni on aina ollut auraton migreeni eli minkäänlaisia näköjuttuja ei koskaan ole ollut. Ja nyt nämä pallot olivat päivittäin eivätkä liittyneet mitenkään migreenikohtauksiin.

Onneksi silmämigreenissä ei kuitenkaan ole kipuja ja sen kanssa tulee toimeen. Eli tämmöistäkin migreenimuotoa on olemassa ja se on hyvä tiedostaa.


Seuraavassa postauksessani aloitan kertomaan ruokavaliostani, ensiksi aamupalavaihtoehdoista.


4 kommenttia:

  1. Enpäs tiennyt, että tuollaisiakin migreenejä on olemassa. Olen taas hitusen viisaampi pieni ihminen. :D Oikein hyvä maallikkoa valistava teksti. Hyvin menee Merja!
    T: pieni ystäväsi Riikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riikka!
      Kaikkea sitä "näkee" kun vanhaksi elää.
      t.merja

      Poista
  2. Tänään on jo tammikuu 2019. Kävin eilen silmälekurissa kirkkaiden puoliympyrän muotoisten sik-sak-kuvioiden ilmestyttyä silmiini. Kokenut silmälekuri sanoi, että tällainen silmämigreeni on todella olemassa, mutta suhteellisen harvinainen. Se on myöskin "vaaraton" ja ilmiö menee ohi minuuteissa tai max puolessa tunnissa. Mitään parannuskeinoa yai lääkitystä ei ole eikä ilmiötä ole edes liiemmin tutkittu. Googlaamalla ei löydy asiasta suomeksi paljon mitään.

    Terveisin,
    Timppa

    VastaaPoista
  3. Silmämigreeni täälläkin. Muutamia vuosia sitten ensimmäisen kerran kun alkoi silmänurkassa väreillä leviten koko näkökenttään pelästyin tietenkin, töissä kun olin, miten pääsen kotiin jos näkö menee kokonaan. Rivit hyppivät silmissä, kipinöitä ja väreitä koko näkökentässä. Oireet menivät kuitenkin ohi n. puolessa tunnissa ja pääsin kotiinkin autolla vielä ajaen. Googletin, kun muistelin kuulleeni jostain silmämigreeninimityksen ja oireet sopivat.

    Uuden kohtauksen tullessa en enää ollut niin huolissani, mutta varmuuden vuoksi otin yhteyttä terveydenhuoltoon ja sieltä ohjeistettiin pitämään silmällä tilannetta ja jos oireet tihenisivät ilmenevyydeltään, ottaisin yhteyttä. Sen vuoden aikana sain nelisen kohtausta, muutaman kuukauden - puolen vuoden välein. Sen jälkeen migreeni oli poissa ja nyt viimeisen puolen vuoden aikana on taas alkanut ilmetä, viimeiset kohtaukset eilen ja tänään. En ole kuitenkaan huolissani, odottelen rauhassa ja ainoa jälkioire on lievä hutera olo joka sekään ei estä autolla ajamista. Ja kotimatkakin on vain 15 min, joten uskallan lähteä ajamaan vaikka kohtaus olisikin aiemmin päivällä ollut päällä.

    Kyseessä siis on vaaraton mutta harmillinen "sairaus" joka tulee ilmeisesti satunnaisesti, eli millään ei pysty estämään mutta mikään ei toisaalta myöskään provosoi sitä, jos ei väsymys ole sellainen. Tämän kanssa on vain opittava elämään.

    Olisiko muuten niska-hartiaseudun jännitystiloilla osuutta kuitenkin asiaan, tuli vain mieleen näin päätetyöskentelijänä.. Kannattaa pitää silmällä (kirjaimellisesti!) ja vaikka pitää oirepäiväkirjaa.

    VastaaPoista