sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Hikoilun puuttuminen, yksi migreenin laukaisijako?

Luulin aina, että olen niin huonokuntoinen, kun en hikoile lenkillä enkä minkään urheilusuoristuksen jälkeen. Kuvittelin joskus hikitipan laskeutuvan otsaani pitkin.. Vielä mitä, naama punaisena ja pään sisällä tuntui vain räjähtävän.

Jännittäessä kuitenkin kädet, kainalot jopa nivuset hikoilivat senkin edestä. Siksi en ajatellut, että asiassa olisi jotain outoa. Saunassa joudun aina kastelemaan ihoani , että kestäisin kuumuuden. Lopulta löysin netistä jutun vähäisen hikoilun ongelmasta. Ding, dong ja taas yksi asia loksahti kohdalleen. Minulla ja äidilläni on sama ongelma ja tietenkin myös migreeni.  Kehon lämpötilan nousu ei laukaise hikoilua. Ja juuri tämä ongelma on yksi migreenin aiheuttaja tai ainakin altistaja.

Tässä on osa Terveyskirjasto.fi jutusta:
"Tuntemattoman tekijän aiheuttamassa hikoilun puutteessa hikirauhasia on normaali määrä. Ruumiin lämpötilan nousu ruumiillisessa rasituksessa, saunassa, kuumassa ilmassa tai infektiosairauden aikana ei saa aikaan hikoilua, joka jäähdyttäisi elimistöä. Sen sijaan ihosuonet avautuvat ja varsinkin kasvot punoittavat voimakkaasti. Kasvojen iho tuntuu kireältä. Iho ei kuitenkaan silminnähtävästi turpoa.
Ei tiedetä, miksi hikoilun laukaiseva hermoimpulssi ei kulje hikirauhaseen asti. Jännityksen aiheuttama ja muu niin sanottu emotionaalinen hikoilu toimii sen sijaan normaalisti. Potilailla on hikoilupuuskia tavalliseen tapaan myös vaihdevuosissa. Itsesyntyisen hikoilun puutteen yleisyydestä ei ole tehty tutkimuksia, mutta sitä pidetään naisilla melko yleisenä ainakin lievässä muodossa, miehillä harvinaisena. Siihen liittyy usein migreenityyppinen päänsärky. Oireet voivat alkaa lapsena tai aikuisena. -- Vähäiseen tai puuttuvan hikoilun synnyttämää epämiellyttävää oloa voi helpottaa vain ihoa viilentämällä ja tietysti välttämällä liikuntaa ja muuta ruumiillista rasitusta, matkoja kuumaan ilmastoon ja pysymällä poissa löylystä."
Lisää voit lukea asiasta täältä

Juuri eilen ja tänään oli kevään kuumimmat päivät, auringossa kolmekymppiä meni kevyesti rikki. Ja eilen ja tänään olen ollut huonovointinen. Eilen jätin menemättä yhteen konserttiin ja tänään olen pysynyt sisällä. Muutenkin joudun pitämään koko ajan ulkona aurinkolaseja. Jo viiden minuutin olo ilman laseja saattaa laukaista alkavan migreenin. Pahimmat helteet on vaan pakko olla varjossa tai sisällä.

Oloa parannan juomalla runsaasti vettä. Siinäkin pitää olla kohtuus, koska liika juominen vie elimistöstä suoloja ja se taas pahentaa oloa. Vesipullo on aina mukana ja kotonakin hörpin ajoittain vaikkei janottaisikaan. Luulen, että tähän hikoilumattomuuteen kuuluu myös se vika ettei elimistö anna janon tunnetta. Juominen on minulle ollut aina pakkoa. Pitää muistaa juoda vaikkei janotakaan. Tai sitten janon viesti on kieroutunut ja luulen, että on nälkä.

Kehon väärät tai puutteelliset viestit saattavat aiheuttaa migreenikohtauksen. Kerron seuraavassa postauksessani lisää migreeniä laukaisevia tekijöitä.

Juo lasi vettä - yllättävä vaikutus!

6 kommenttia:

  1. Hikoilun puute liittyy vahvasti kilpirauhasen vajaatoimintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kesti hetken ennenkuin sain vastattua. Kiitos kommentistasi. Hyvin mahdollista, että näin on. Itselläni oire ollut jo nuoruudesta saakka samoin oli myös äidilläni. Ja kun elimistö hikoilee kuitenkin hermostollisen eli esimerkiksi jännityksen seurauksena, en usko että sinänsä liittyy juuri kilpirauhasen vajaatoimintaan. Varmasti on joillakin ihmisillä yksi oireista. Kiinnostaa kuulla onko itselläsi tämä sairaus?

      Poista
  2. En ennen ole lukenut tästä aiheesta, hikoilemattomuudesta mitään, mutta aivan kuin lukisin omasta elämästäni.. niin kuin muutkin artikkelisi. Itse olen vuoden ajan huomannut että ruokavalio auttaa moneen vaivaan ja monta "sairautta" minulta onkin poistunut. Kokeilin hetken maidottomuutta, ihan muutamia päiviä ja eilen söin maitotuotteita ja voi itku mikä migreeni iski pian. Aloin googlettamaan sanalla maitotuotteet ja päänsärky ja löysin mielenkiintoiset sivusi. Luenpa niitä tänään vielä myöhemmin kun ehdin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kiva lukea viestisi, mutta kurjaa, jos migreeni vaivaa. Olen itse kamppaillut migreeniä vastaan jo kolme vuotta ruokavalion avulla. Heti, kun elimistön saa kuntoon terveellisellä ruoalla, niin se pystyy taistelemaan migreeniä vastaan. Minulla diagnosoitiin toinenkin tulehduksellinen sairaus pari vuotta sitten ja siksi kamppailu on tuntunut vieläkin kovemmalta. Kuitenkin uskon, että ruoka on minulla se ratkaisu kaikkiin näihin ongelmiin; migreeniin, allergiaan, endometrioosiin, stressiin sekä vatsavaivoihin. Olen yhden kerran parantunut ja nyt tsempillä yritän uudelleen. Heti kun lopettan ja syön epäterveellisesti, sairastun. Tämä tosiasia on vaan pakko hyväksyä ja syödä terveellisesti. Saan joskus herkutella, mutta muuten yritän skarpata syömisissäni.
      Toivon, että pääset myös migreenistä. Hyvä huomio tuo maitotuotteiden vaikutus. Itselläni juustot pahimpia.
      Ihanaa kesän jatkoa ja toivottavasti saat blogistani lisää vinkkejä😊

      Poista
  3. Hei, löysin blogiisi vasta ja nyt täytyykin lukea kaikki! Olen sielunkumppani. Kehoni ei hikoile, paitsi jännähiki, kesäisin olen sisällä ja muutenkin aina varjossa. Thaimaa tai muut kuumat lomakohteet ovat kauhistus. Migreeni on, mutta elintapamuutoksilla enää "vain" hormonaalinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei
      Kiitos ihanasta viestistäsi. Kiva kuulla, että olet onnistunut kanssa elämäntapamuutoksella. Ja tuo hormonaalinen on niin kova pala, että sitä vastaan saa edelleen taistella, minäkin😊
      Kiva, kun löysit blogini. Kirjoitettavaa on vielä paljon, kunhan vain ehtisi.
      Migreenitöntä elämää toivotellen,
      Merja

      Poista