tiistai 1. syyskuuta 2015

Migreeni ja yliherkkyydet

Arla: Allergeenit ja yliherkkyys



Yliherkkyys

Ihminen voi olla yliherkkä jollekin ruoka-aineelle vaikkei olisikaan allerginen. Ei-allergiset ruokayliherkkyydet ovat yleisempiä kuin ruoka-allergiat. Yliherkkyysreaktio johtuu kehon immunipuolustusjärjestelmän reagoinnista tiettyihin ruoka-aineisiin.

Ruokayliherkkyyden syynä voi olla ruoan (esim. tonnikalan tai punaviinin) sisältämä histamiini tai muu biogeeninen amiini, joka aiheuttaa yliherkkyysoireita. Jossain tapauksissa ruoka (esim. tomaatti tai ananas) voi vapauttaa elimistössä histamiinia. Ongelmana on, että oireet voivat ilmestyä tuntien tai vasta päivien päästä ja kestää useamman viikon.

Laktoosi-intoleranssi johtuu laktaasientsyymin puutteesta, minkä seurauksena laktoosi ei imeydy suolistosta. Ihminen pystyy kuitenkin käyttämään vähälaktoosista tai laktoosittomia tuotteita.

Maitoallergia taas on immuunijärjestelmän reaktio maidon allergeeneille. Maitoallergikon on vältettävä maitoa ja maitoproteiinia sisältäviä tuotteita.

Keliakiaa sairastavan on vältettävä vehnän, rukiin ja ohran sisältämää gluteenia.

Tiedot kerättyy Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivustosta.

Yliherkkyys oireet voivat olla esimerkiksi:
- nenän tukkoisuus, sivuontelon tulehdus, astma
- nivelkivut, niveltulehdus, lihassärky
- oksentelu, vatsan turpoaminen, ilmavaivat
- ummetus, ripuli
- migreeni, päänsärky, väsymys
- nokkosihottuma, kutina



Histamiini - pahis vai mikä?

Histamiinia on elimistössä kaikkialla, eniten ihossa ja limakalvoilla. Histamiinia muodostuu histidiini aminohaposta, jota saadaan ruoan proteiineista. Elimistö kerää histamiinin syöttösoluihin käyttääkseen sitä tarvittaessa hyväkseen. Myös suoliston bakteerit pystyvät tuottamaan histamiinia.

Histamiini on niin sanottu biogeeninen amiini. Sitä syntyy ruokiin esimerkiksi huonon tai pitkän säilytyksen tai kypsyttämisen vuoksi. Säilykevalmisteet ja pitkään kypsytetyt juustot ovat siitä hyviä esimerkkejä.

Allergiset.fi

Elimistössä histamiinin määrään vaikuttaa moni tekijä. Allergisessa reaktiossa sitä vapautuu syöttösoluista taistelemaan allergeeneja vastaan. Histamiini aiheuttaa tulehdusreaktion puolustaessaan elimistöä vierailta aineilta. Histamiinipitoinen ruoka suurentaa veren histamiinipitoisuutta, samoin käy jos jostain syystä elimistön DAO-estäjien pitoisuus on vähentynyt.

Histamiini on yksi aivojen välittäjäaineista. Aivojen verisuonet ovat herkkiä histamiinin vaikutuksille ja suuresta määrästä seuraa kova päänsärky.

Histaminergiset aivosolut ovat spontaanisti aktiivisia, aktiivisuuden muuttuessa uni-valvetilan mukaan. Aktiivisimmillaan hermosolut ovat valvetilassa. Histamiinilla on tärkeä rooli aivojen homeostaasin ja useiden neuroendokriinitoimintojen säätelyssä. Se säätelee mm ruumiinlämpöä ja painoa, energiametaboliaa, nestetasapainoa sekä stressiä. Histamiini säätelee lisäksi myös korkeimpia aivotoimintoja, kuten sensorisia ja motorisia toimintoja, mielialaa, mielihyvää, oppimista ja muistia. Se on mukana myös säätelemässä vatsahapon eritystä ja ruokahalua.

Histamiinia vapautuu myös migreenikohtauksen aikana. Se saa muiden tulehdusta aiheuttavien välittäjäaineiden kanssa aikaan verisuonien laajenemisen sekä niiden läpäisevyyden. Tästä lisää myöhemmin.

Histamiinin H3-reseptori säätelee histamiinin synteesiä ja vapautumista aivoissa. Se säätelee myös muiden välittäjäaineiden kuten serotoniinin, noradrenaliinin, dopamiinin, glutamaatin ym aineiden vapautumista. Histamiinin H3-reseptori onkin tulevaisuudessa lääkekehityksen kohteena. Lue lisää allaolevasta linkistä histamiiniagonistit.


Histamiini-intoleranssi eli HIT

Ollakko vai eikö olla? Kun tutkittua tietoa on vähän, ei ko. intoleranssia vielä oikein tunnusteta. Aikoinaan puhuttiin histamiinipäänsärystä. Välillä sitä ei ollutkaan ja taas se on tulollaan. Ainoastaan siitä kärsivät tietävät sen olemassaolosta. Suurin osa migreenikoista tiettää  ainakin punaviinistä saaduista kokemuksista. Niinpä, aiheuttaahan myös tanniinit päänsärkyä ynnä muut lisäaineet. Alkoholi itsessäänkin vapauttaa paljon ja nopeasti histamiinia elimistössä. Siitä johtuu myös monet krapulan oireet.

Mutta mitä oireita hitistä tulee?  Niitä ovat mm. päänsärky, huonovointisuus, pyörrytys, nokkosihottuma, vatsakipua, ripulia, hengenahdistusta, sydäntykytystä ja verenpaineen lasku. Yleensä tavallisin oire päänsärky tulee heti ja iho- ja vatsaoireet 2-24 tunnin sisällä.

Histamiini pitoisia ruokia ovat viinit, kovat juustot, makkarat, hapankaali, tonnikala, sitrushedelmät, hiivalla leivottu leipä ja pinaatti esimerkkeinä.

Esimerkiksi 
100 grammassa = histamiinia mg
Lohi - 580 mg
Tonnikala - 1220 mg

Juusto puolikova - 950 mg
Parmesan - 1630 mg
Jogurtti - 51 mg

Omena - 6 mg
Banaani - 81 mg

Kookos - 77 mg
soijapavut - 930 mg
Soijasolaatti 2500 mg

Histamiinia vapauttavia ruoka-aineita ovat mm. mansikka, sitrushedelmät, tomaatti, ananas, pähkinät, pavut, äyriäiset, kaakao, suklaa, sianliha, lakritsi, mausteet sekä ruokien lisäaineet.



Tässä hyvä linkki sivustoon, jossa on neurologian erikoislääkäri Mikko Kallelan videoluento:

Migreeni ja sarjoittainen päänsärky - mitä uutta vuonna 2015
Sivulla kerrotaan tutkimuksesta, johon voi osallistua. Kyseessä on Acetium-kapseli. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää kapselin vaikutusta päänsärkykohtausten ennaltaehkäisyssä.

Lisäksi sivusto, jolta olen keräillyt edellä mainittuja tietoja:
Histamiini ja pseudoallergiat

Histamiinin H3-reseptori lääkekehityksen kohteena
Ote kirjoituksesta:  - Tämä puolestaan estää verisuoniin vaikuttavien neuropeptidien ja histamiinin vapautumista negatiivisen palautevaikutuksen avulla, jonka vuoksi histamiiniagonisteja voitaisiin mahdollisesti käyttää migreenin estohoidossa. -

4 kommenttia:

  1. Hei! Päivittelien minäkin vähän kuulumisia. Palasin taaksepäin yksinkertaisempaan syömiseen ja nyt pn jo parempia uutisia. Eka viikottain oli 4 migr. Toka 3 migr. Kolmas, neljäs ja viides yksi vaivainen ja kuudes Ei YHTÄÄN. Nyt on tietysti vielä " early days", mutta suunta on oikea, jos kohta tuntuu välillä että karapuuro tulee jo korvista ulos. Hyvä keino on tuunailla sitä eri tavoilla ja hakea vaihtelua. On tietysti uutta ja hurjaa, kun jätin jauhot, maitotuotteetkin, lisäten sokerin ja lisäaineet ja einekset. Tuntuu, että on koko ajan pilkkomassa, raastamassa, kuorimassa jotain, mutta tunnen ylpeyttä siitä, että teen itse kaikki ruuat alusta alkaen ja nyt tiedän mitä niissä on. Suosin luomua, jos sitä on saatavilla. Kyllä on elämä alkanut hymyillä jo nyt mukavaan malliin ja erilailla energiaa tehdä asioita, kuin se migreenihuuruissa laahustaminen. Iloisempikin olen. Joku särky on yrittänyt alkaa esim. jännittävässä tilanteessa, mutta se on mennyt ibuprofeenilla ohi. Ennen olen aina tarvinnut triptaanit. Aion jatkaa sen puoli vuotta ja vaikka välillä on hankala keksiä, mitä taas söisi, ei tarvi kuin muistella kohtausta , niin kyllä taas keksii jonkin terveellisen hyvän ruuan. Ostoskärry on yli puolillaan kasviksia ja hedelmiä. Painoa on tippunut pari kiloa, vaikken ole yhtään " laihduttanut". Liikuntaa olen kyllä lisännyt, nyt kun vointi on parempi. Kiitos, Merja tästä ihanasta vinkistä joka on muuttanut elämääni niin paljon parempaan suuntaan. Kuusikymppinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella mahtavaa kuulla!!! Iloitsen niin puolestasi.
      Oli kuin olisin lukenut omaa tekstiä. Aivan samanlaiset tuntemukset oli itsellänikin. Kivusta pääseminen vaikuttaa mielettömästi mielialaan. Ja todellakin kun vain miettii kohtausta, pystyy jättämään sen huonon vaihtoehdon vaikkapa pullan tai karkit pois. Ja ajan mittaan koko ajan helpompaa on syödä terveellisesti, siitä saa vaan niin paljon energiaa ja yhtäkkiä onkin elämässä muutakin kuin vain se ainainen migreeni ja särky.
      On se vaan niin ihanaaaaaaa....
      Ruoanlaitto vinkkinä höyrystin on kyllä kelpo vehje. Voit lukea juttuni viime kesältä oliko sitten elokuussa muistaakseni, missä kerron tästä ihme vempaimesta.
      Kaikkea hyvää sinulle ja palaathan myöhemmin, niin kuullaan kuulumisesi.
      Terkuin
      Merja

      Poista
  2. Julkaisin viime vuonna elokuussa Höyrystin -jutun. Suosittelen sellaista laitetta, kun sitä tarvitse kytätä ja lisäillä vettä, vaan laittaa veden säiliöön ja ajastimen päälle ja eikun sohvalle vaikka pötköttelemään ja puolen tunnin päästä ruoka onkin jo valmis.

    VastaaPoista
  3. Hei!
    Olen ihminen joka saa välillä voimakkaitakin (päänsärystä ja vatsanväänteistä hengenahdistukseen) oireita ruuista jotka sisältävät histamiinia.
    Kiinnostaisi tietää että kokeilitko itse histamiini vapaata ruokavaliota ja kuinka se onnistui???
    Itsellä ongelmana on että ruokavalio tahtoo jäädä aika yksipuoleiseksi..
    Toki kun malttaa noudattaa ruokavaliota olo on todella paljon parempi ja suurin osa päänsäryistä ja vatsavaivoista jää hetkeksi unholaan..

    VastaaPoista