lauantai 5. syyskuuta 2015

Kahvihammasta kolottaa!

Ei kai taas yksi kielletty aine. Mistään ei sitten saisi nauttia. Eikö elämässä ole enää mitään nautintoaineita, mistä ei tulisi sairauksia tai ainakin MIGREENIÄ?

                                   *             *            *              *             *

Onhan niitä, kunhan vain osattaisiin kohtuudella nauttia. Kun jätin alkuun sokerit, maitotuotteet, jauhot ja lisäaineet pois, vähensin heti myös kahvin juontia. Kahvi, ainoa nautintoaineeni nykyään, kun karkit, pullat, herkut, viinit ja oluet ovat aikalailla pannassa. Nautintoaine juuri siksi, että siihen liittyy niin paljon tunteita ja nautintoa. Istuminen kupposen ääreen ja pieni hengähtäminen työn lomassa, illalla sohvalla kupponen kahvia ja tv tai päivän lehti. Parhaimmat nautinnot olen saanut ihanista kahviloista, joissa sisustus, miljöö ja tunnelma luovat pohjan kahvinautinnolle. Kauniista kupista kermalla höystettynä höyryävä kahvinautinto!

(colourbox.com)
Vaikka tässä ylistän kahvia, todellisuudessa kehoni kertoo kahvin todellisen luonteen. Yksi piru koko aine. Kyllä! Olen Merja ja olen kahviaddikti. En pysty lopettamaan kokonaan kahvin juontia. Jos yritän, saan siitä hervottomat päänsäryt, jotka muuttuvat älyttömiksi migreeneiksi ja pahoinvoinniksi. Eli karmeat vieroitusoireet.


 Katso hauskat klipit kahvineuroosista!
Kahvi määrää elämääni päivittäin. Aamukahvi on saatava viimeistään yhteentoista mennessä. Jos myöhästyy, migreeni iskee iltapäivällä. Päiväkahvi tietenkin ja iltakahvi viimeistään seitsemältä. Jos myöhästyy ja juon vielä myöhemmin saan siitä kärsiä nahoissani. Niin juuri, nahoissani. Saan kyllä nukahdettua, mutta herään hetken päästä jonkinasteiseen paniikkikohtaukseen. Sydän hakkaa ja kroppa tärisee, ihossa hervoton hermokutina. Kahvi on sekoittanut uneni ja tahtoo minun heräävän. Mitä kehossani tapahtuukaan?

Ja yhden kerran jätin iltakahvin kokonaan juomatta, koska kahvia ei vaan kotona ollut, enkä jaksanut lähteä sitä hakemaan. Heräsin aamuyöstä tautiseen päänsärkyyn. Ei kun ylös vaan ja yritin lähteä töihin. Ei onnistunut, koska vapina, tärinä ja hetken päästä oksentelu veti minut takaisin vuoteeseen. Yksi top10 migreeneistä oli iskenyt minuun!


Mitä ihmettä? Mikä minua vaivaa? Onko hermoni aivan riekaleina vai miksi kaikki vaikuttaa kaikkeen? 

Kofeiinin vaikutusmekanismit, jospa tämän lukemalla ymmärtäisi:

Kofeiini on maailman laajimmin käytetty keskushermostoa ja aineenvaihduntaa kiihottava piriste.
Kofeiini vaikuttaa kaikkein eniten aivoissa ja se estää adenosiinireseptoreiden toimintaa. Adenosiini säätelee uni-valvetilaa. Sen määrä lisääntyy ennen nukahtamista ja se hiljentää solujen toimintaa ja suojaa aivoja laittamalla ihmisen nukkumaan. Kofeiini estää sen toimintaa, jolloin nukahtaminen siirtyy, mikä ei kuitenkaan vähennä unen tarvetta. Kun elimistö ei saa unta, se stressaantuu. Adrenaliini ja muut välittäjäaineet ottavat vallan ja elimistö valmistautuu stressitilaan. Syke voimistuu ja verenkierto vilkastuu, näin ihmispolo tuntee virkistyneensä, vaikka unentarve vain siirtyy.  Adrenaliinin lisääntyessä verensokeri nousee ja insuliinin määrä lisääntyy ja taas verensokeri laskee yhtä nopeasti kuin oli noussutkin. Tästä seuraa elimistön väsyminen.

Kofeiinin häipyminen elimistöstä riippuu ko. henkilön aineenvaihdunnasta. Toiset ovat herkempiä kahvin vaikutuksille ja vaikutukset pysyvät elimistössä kauemmin. Tuttuja oireita useille ovat sydämen tykytys, vapina, pahoinvointi ja vatsavaivat . Psyykkisiä oireita todella herkillä ihmisillä voivat olla masennus, ahdistus jopa paniikkihäiriö.

Koska kofeiini toimii myös nestettä poistavana, voi sen liikakäytöstä seurata kaliumin puutetta. Kaliumin puutteen oireita ovat mm. lihasheikkous ja rytmihäiriöt. Liika kahvinjuonti estää myös kalsiumin imeytymistä. Ja pitäähän sen vaikuttaa myös verenpaineeseen, hetkellisesti.

Nyt joku voi ajatella, että miten aina kaikki liittyvät juuri migreeniin. Tosiasia kuitenkin on, että migreeni on hermostossa ja verisuonistossa elelevä viheliäinen sairaus. Syömällä terveellisesti ja kohtuullisesti, rauhoittamalla elimistöä stressiltä, saa elimistössä aikaan tasapainotilan eli homeostaasin. Silloin hermostossa ja aivoissa ns. välittäjäaineet ja hormonit ovat tasapainossa. Niiden tarkoitushan on säädellä toistensa toimintaa, Välittää, estää, voimistaa ja hiljentää hermoston viestejä ja aineiden kulkua solusta toiseen aina tarpeen mukaan. Mutta jos joku aine tai hormoni ottaa ylivallan, aiheuttaa se kaaoksen aivoissa ja elimistössä ja ihminen sairastuu. Olen edelleenkin sitä mieltä, että migreeni ei itsessään ole sairaus vaan hälytysmerkki elimistön epätasapainosta. Toisilla vaan elimistön tasapaino menee helpommin sekaisin joko geenien ansioista tai vain epäterveellisistä elintavoista. Omalta osalta voin tunnustaa, että kummatkin tekijät vaikuttivat siihen, että migreeni sai minussa ylivallan ja jäi krooniseksi taudiksi. Kesti aika kauan ennenkuin tajusin, että jotain pitää tehdä. Ei näin voi elää. Ehkä migreeni ei olekaan itse pahis vaan elimistön suojelukeino minua itseäni vastaan! Tätä pitää kyllä sulatella. Taidanpa mennä sumpille!


6 kommenttia:

  1. Myös minun ainoa iloni, lue paheeni on kahvi, joten aion siitä pitää kiinni. Ostin jopa kahvimyllyn ja nyt odottelen tilaamiani papuja postista. Tykkään mausta ja lievästä mielialan noususta ja energisyydestä, minkä kahvi tarjoaa. Kahvi suo myös makunautinnon. Jotain kivaa pitää migreenikoillakin elämässä olla... No, onhan toki isompiakin ilonaiheita, mutta arkea rikastuttava pieni juhlahetki kahvittelu on, vaikka omassa seurassa. Juon kahvia vain kaksi pientä kuppia aamulla ja alkuiltapäivästä, joten ihan kohtuullista hauskanpitoa. Terv. Kuusikymmppinen

    VastaaPoista
  2. Hei! Niin kirjoitit taas asiaa. Elämässä pitää ja saa olla nautintoja. Meillä migreenikoilla sitä tuskaa ja kipua on ihan tarpeeksi. Siksi korostankin aina sitä, ettei tämä ruokavalio ole mikään elämän loppuun asti ikuista kituuttamista, vaan heti kun saa kivun haltuun ja taltutettua ja tuntee, että elimistö alkaa voimistua, voi suoda pieniä herkkuhetkiä itselleen. Mutta kohtuudella! Se on asia, minkä kanssa käyn jatkuvaa kamppailua. Kirjoitan siitä lähiaikoina lisää.

    Odotan taas innolla, mitä sinun migreenillesi kuuluu. Oletteko jo asumisero vaiheessa. Toivottavasti pääset siitä suhteesta lopullisesti eroon😀

    Syysterveisin
    Merja

    VastaaPoista
  3. Kyllä, eropaperit vetämässä, eikä harkinta-aikaakaan tarvita. Nyt on mennyt tosi hyvin. Tilanteista joista ennen olen saanut takuuvarmasti migreenin on nyt selvitty tulehduskipulääkkeillä. Toivottavasti voin niitäkin jättää ajan kanssa pois. Lääkkeet inhottaa niin totaalisti, kun on niitä pakosti joutunut kiskomaan kaksin käsin ja sivuvaikutukset on olleet hirveitä ajatuksenkatkojia. Syrjäytdyin työelämästäkin pahn migreenin takia. Olen myös ollut aikamoinen herkkupeffa, ehkä olen jollain tasolla yrittänyt herkuilla helliä itseäni, kun elämä ei muuten antanut kuin loputonta kipusuossa tarpomista. Nyt ymmärrän, että se on vain vaikeuttanut tilannetta entisestään...Mutta takaisin kahviin. Olen ollut huono juomaan pelkkää mustaa kahvia, joten keksin nyt kivan sallitun kahvikaverin. Maissikakku, jolle sipaisen makeuttamatonta pähkinävoita. Löytyy ihan tavallisesta päivittäistavarat. Valmistusaine siis vain ja ainoastaan maapähkinä, piste. Sille vaikka muutama banaanin siivu ja voila ihana "paakkelssi" on valmis nautittavaksi. Pieni ihana ilo. Piakkoin tulee jo kaksi kuukautta täyteen, ja olen niin motivoitunut, ettei kuuri tee edes tiukkaa enää. Ainoat hankalat tilanteet on kyläreissut, kaikki eivät oikein edes ymmärrä. Kai nyt pienen kakkupalan voit ottaa....mutta en halua pilata tätä oloa ollenkaan. " kuuskymppinen"

    VastaaPoista
  4. Voi kun mukava kuulla!
    Olen niin täpinöissäni. Tuntuu yhtä hyvältä kuulla paranemisestasi kuin silloin, kun itse aloin parantumaan. Ja tosiaankin, mitä enemmän aikaa menee, niin sitä helpommaksi tulee pitää uutta elämäntapaa yllä. Sitä helpompi on kieltäytyä herkuista ja jos tiukkaa tekee, niin ei tarvitse kuin muistella miltä se kipukohtaus ja oksentelu tuntuikaan, niin taas on helppoa valita se terveellisempi vaihtoehto.
    Hyvä vaihtoehto pullalle ja kekseille. Itse alkuun napostelin kahvin kanssa pähkinäsekoitusta, jossa oli vähän rusinoita seassa. Joskus söin myös omenaa kahvin kanssa. Ei kaikista parhaimpia makunautintoja, mutta niillä yritin kompensoida enemmänkin naposteluhimoa ja päästä siitä eroon. Tunnustan, että huonoin tuloksin.

    Jos on kylässä tai juhlissa ja ei halua selostaa tai erottua joukosta, voi ottaa ihan pienen siivun esim kakkua. Silloin kukaan ei kysele mitään. Ja jos on ruokajuhlat, täytän lautasen salaatilla ja vain sellaisilla aineilla, jotka uskon olevan "puhtaita" lisäaineista. Mielestäni en ole jäänyt mistään paitsi. Kun syö ruokia kohtuudella, niistä saa enemmän makunautintoa. Vähemmän on enemmän, pitää tässäkin asiassa paikkansa.

    Hieno juttu on tuo sinun lääketilanteesi. Toivottavasti se vielä helpottaa niin ettet tarvitse enää edes kipulääkkeitä. Toisaalta on hyvä, että otat tulehduskipulääkkeen heti alkuunsa, ettei kohtaus pääse pahaksi. Migreenikohtauksessa aivoissa tapahtuu tulehdusreaktio kun tulehduksen välittäjäaineet vapautuvat ja juuri tähän tapahtumaan tulehduskipulääkkeet auttavat. Nyt kun vielä ruokavalio parantaa vastustuskykysi, uskon ettet tulevaisuudessa tarvitse enää niitäkään lääkkeitä. Uskon ja toivon sydämestäni, että näin kävisi.

    Hyvää syksyä ja migreenitöntä elämää Sinulle!

    VastaaPoista
  5. Hei!
    Kiinnostava blogi sinulla! Olen kärsinyt koko elämäni vaihtelevan säännöllisestä migreenistä. Rakastan kahvia enkä voisi kuvitella elämäni ilman sitä! Kahvin juomista koetin lopettaa reilu 10 vuotta sitten, mutta ei siitä mitään tullut...markkinoille ja kahviloihin tuli silloin "erikoiskahvit" eli espressopohjaiset juomat. Huomasin että niin tujua tavaraa kuin kuppi cappuccinoa tarvitsee juoda vain aamulla (1 annos) ja iltapäivällä toinen.Ja mikä parasta, närästys (josta usein seurasi migreeni) jäi vähemmälle. Jätin suodatinkahvin kokonaan pois, mutta alkuvuosina hairahduin joskus ottamaan kupillisen vierailuilla tai töissä ja aina siitä seurasi närästys ja päänsärky. Ainakin muutama vuosi sitten vielä harva ymmärsi että terveyssyistä en voi ottaa "tavallista" kahvia ja pidettiin hiukan snobbailijana kun suomalainen kahvi ei maistunut. Yleensä sanonkin että en juo kahvia, mutta tietenkin kotona tai kahvilassa juon.
    Muutamia vuosia sitten jätin myös irtokarkit ja sokeroidut jogurtitkin pois, sillä nekin saivat vatsan itkemään, ja siitä sitten seurasi migreeni.

    Kerron mielelläni tästä pienestä muutoksesta aina kun tapaan migreenistä kärsiviä kohtalotovereita - en mitenkään koeta tuputtaa tapojani muille, mutta ainakin omalla kohdalla se oli merkittävä muutos terveempään elämään.

    Hyvää jatkoa sinulle!

    t: S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei
      Kiitos mukavasta viestistäsi. On hyvä kuulla erilaisista kokemuksista ja niistä voi kukin löytää itselleen sopivan keinon selvitä migreenistä. Hienoa, että sinulla on auttanut juuri tuo erikoiskahvi.
      Toisaalta on ikävää, etteivät ihmiset edelleenkään ymmärrä meitä. Kyllä vielä edelleenkin saan ihmettelyjä jos kerron välttäväni tiettyjä aineita ja ruokia. Olen myös oppinut sen, etten aina viitsi kertoa totuutta, näin pääsee vähemmällä selittelyllä.
      Täytyypä vielä kokeilla tuota sinun kahvinautintoa. Kahvi kun vaan on niin "tarpeellista" ettei sitä pysty jättämään.
      Migreenitöntä elämää sinulle ja kaikille lukijoille
      Toivottaa
      Merja

      Poista