sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Hyvästi migreeni -ruokavalio pähkinänkuoressa!

Tämän ruokavalion perusta on jauhojen, sokerin ja maitotuotteiden poisjättämisessä sekä ruuan yksinkertaistamisessa ja ruoka-aineiden kokeilussa. Viikottain kokeillaan ruoka-aineiden vaikutusta elimistöön ja pikkuhiljaa lisätään niitä ruokavalioon.

Voi kuulostaa kamalalta, tiukalta ja aivan mahdottomalta aloittaa syöminen aivan alusta. Eihän enää voi syödä mitään!

Jos jättää jauhot pois - mitä siis jää pois? Leivät, pastat, makaronit, pullat, keksit ja muut herkut jne. 

Jos jättää sokerin pois - mitä sitten? Pullat, kakut, karkit, keksit, limut, mehut, makeat jälkiruoat jne. 

Jos jättää maitotuotteet pois? Maito, piimä, juustot, jogurtit ja muut maitotuotteet.

Mutta ovatko nämä yksin meidän ruokavaliomme perusta?

Aina kun kerron mitä jätin pois, on ensimmäinen kommentti, etkö sinä enää syö mitään? Missä vaiheessa olemme unohtaneet terveelliset ruoka-aineet eli lihan, kalan, kasvikset, hedelmät ja marjat, pähkinät ja tietenkin sienet? Missä vaiheessa valkoiset jauhot eli pitsat, pastat ja makaronit ovat tulleet elimistömme tärkeimmiksi ravintoaineiksi ja ruokavaliomme perustaksi?

Täytyy siis muuttaa ajatusmaailma ensin kokonaan ja vasta sitten aloittaa alusta. Valitettavasti joutuu myös tekemään itse ruokaa ja jättämään valmisruoat, kahvilat ja ravintolat. Mutta vain aluksi. Pikkuhiljaa kun elimistö on saanut kunnon eväät paranemiseen, voi jo hiukan herkutella kohtuudella.


Hyvä vinkki: Ylijäänyt ruoka kiertoon


Tässä kerron tiivistettynä tämän ruokavalion aloituksen tärkeimmät kohdat ja käyn läpi ensimmäisten päivien mahdollisia ruokavalintoja ja -kokeiluja:


Päivä yksi:

Kaurapuurolla on hyvä aloittaa. Se on hyvin siedetty monilla esim. keliakiaa sairastavilla. Ehkäpä siitä ei elimistö niin kärsisi. Eli sitä aamupalaksi ja vaikkapa välipalaksi ja todellakin vielä iltapalaksi. Puuron sekaan paljon marjoja. Nammm. Hetki vain niin kipaisen jääkaapilla kun tuli nälkä.

Nyt kun aloitetaan kaiken alusta, ensimmäiset päivät ja viikot ovat todella tylsiä valikoimaltaan. Mutta usko tai älä, lopussa kiitos seisoo.

Ruuaksi kanaa tai kalaa ja itse maustettuna. Tällä kertaa vain suolalla ja mustapippurilla. Proteiinipläjäyksen kaveriksi salaattia tai kasviksia höyrytettynä tai paistettuna. Ja taas mausteina vain suola ja pippuri. Tilkka öljyä tietty.

Ekalla viikolla otetaan esimerkiksi omena kokeiluun. Eli pelkkää omenaa. Seuraavalla viikolla sitten vaikka banaania ja sitäkin ensin puolikas. (Banaanissa on luontaisesti ainetta mikä saattaa laukaista joillakin migreenin)



Päivä kaksi:

Toistona taas edellinen ja vaihdellen eri proteiinin lähteitä kalaa tai kanaa. Samoja kasviksia ja samaa hedelmää. Ja jos nälkä tulee niin syö vaikka enemmän proteiinia  ja välipalaksi kaurapuuroa.

Kahvia ei tarvitse kokonaan unohtaa, mutta vähennä sen juominen aivan minimiin, vaikka kolmeen kuppiin eli kolmeen desilitraan. Kyllä silläkin pärjää eikä sydän lyö turhia lyöntejä kofeiinin takia ja hermotkin rahoittuvat. Ja maito tai kermatilkka riittää maitotuotteista tällä erää.


Lisää ikävuosia hedelmistä ja vihanneksista

Päivä kolme ja niin edelleen

Toista edellisiä päiviä, mutta lisää pikkuhiljaa uusia hedelmiä ja vihanneksia. Pidä muutama päivä välissä ennenkuin otat taas uuden vihanneksen valikoimaasi. Viikko olisi hyvä väli. Siinä ehtii jo huomaamaan tekeekö tietty ruoka-aine vatsassa heikkoa ja iskeekö migreeni.

Tosi asia on, että kun syö joka päivä vihanneksia ja hedelmiä ja marjoja, niin niistä keho saa sellaiset antioksidantit ja vitamiinit millä taistella tulevia migreenikohtauksia vastaan.

Hormonimigreeni saattaa olla pahin vastus, ja jo etukäteen kannattaa järjestää silloin rauhalliset olot elimistölle. Lepoa ja nestettä, niin elimistö itse taistelee migreeniä vastaan.

Kun pari kuukautta on mennyt, olo on jo aivan toisenlainen. Ja kun huomaa, että tuloksia syntyy, eli saa olla joka päivä ilman migreeniä, siitä saa lisäenergiaa taisteluun migreeniä vastaan. Ruoasta tulee entistä tärkeämpää ja sen arvostus lisääntyy. Makuaisti muuttuu niin, että erottaa eri maut eikä tarvitse enää aromivahventeita ym. turhakkeita.

Ruoka vaikuttaa ennenkaikkea elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan ja sitä kautta vastustuskykyyn tauteja vastaan. Yhtäkkiä en sairastellut enää flunssaa, allergiat lievenivät ja jopa stressinsietokyky nousi. Mitä ihmettä! Voiko ruoka ollakin vastaus melkein kaikkeen. Jos minulta kysyt niin KYLLÄ!

Kuva: Peda.net
Eli tiivistettynä: Jätetään sokeri, jauhot, valmisruuat, maitotuotteet, einekset ja aluksi myös mausteet. Vähitellen kokeilemalla voi ruokavaliota monipuolistaa ja lisätä niitä ruoka-aineita, joista ei ole haittaa itselle.

Tässä ei ole kyseessä laihdutusdieetistä, vaikkakin kaupanpäälle muutama kilo helposti lähteekin. Ei tarvitse loppuelämäksi kieltäytyä herkuista, alkoholista ym. kielletystä. Pikkuhiljaa voi lisätä kohtuudella jotain herkkuja, mutta paluuta aivan entiseen ei ole. Tiedän kokemuksesta, että heti kun lisäsin herkkuja ja syöminen jäi päälle, eli söin makeaa ja muuta kiellettyä useampana päivänä peräkkäin, sain palkaksi migreenikohtauksen.

Vaikka joutuu luopumaan aluksi paljosta, niin vastineeksi saa migreenittömän elämän.



RUOKAAN LIITTYVÄÄ LISÄTIETOA:


Lue: Rasvainen ruoka muuttaa ruokahalua

Kun ruoka aiheuttaa oireita

Seuraavassa Migreeniyhdistyksen vanha juttu migreeniä laukaisevista ruoka-aineista. Vaikka juttu onkin vanha, asia ei valitettavasti ole vanhentunut. Ruoka voi edelleen laukaista migreeniä. Itselläni se on yksi suurimpia syitä kohtaukseen, mutta oikein ja kohtuudella syötynä myös suurin migreenin parantaja.

Biogeeniset amiinit
Biogeenisiä amiineja sisältävät ruoat tai ruoka-aineet ovat tavallisimmin syynä päänsärkyyn. Näitä ovat histamiini, fenyylietyyliamiini, tyramiini, tryptamiini ja serotoniini. Kovat juustot, erityisesti emmental, kestomakkarat, säilykeliha, erilaiset kalasäilykkeet, olut, viini, hapankaali, soijakastike, suklaa, sitrushedelmät, tomaatti, banaani ja ananas voivat sisältää näitä aineita. Useille näistä ruoista on ominaista, että valmistuksessa käytetään apuna mikrobeja, esim. maitohappobakteereja.
Listaan näyttää sisältyvän myös useita yleisesti allergisoivia aineita. Allergian ja migreenin välistä yhteyttä onkin tutkittu runsaasti. Niissä on ollut johtopäätelmänä, että migreeni on harvoin ruoka-allergian aiheuttama. Yksittäisissä tapauksissa tämä silti lienee mahdollista, sillä migreenipotilaat mainitsevat myös pähkinöiden, papujen, kananmunan ja viljatuotteiden olevan taudin puhkeamisen syynä.
Histamiini
Histamiinia on tutkittu paljon viime vuosina. On todettu, että joillakin henkilöillä lasillinen punaviiniä aiheuttaa aivastelua, punotusta, ripulia, kutinaa ja päänsärkyä. Ilmiö perustuu todennäköisesti diamiinioksidaasientsyymin puuttumiseen. Tällöin histamiini ei hajoa elimistössä vaan aiheuttaa mainittuja oireita. Histamiinitonta dieettiä onkin kokeiltu. Ruokavaliosta jätettiin pois kalavalmisteet, juustot, kestomakkarat, hapankaali, olut ja viini. Yli puolet tutkituista sai apua tästä ruokavaliosta.
Biogeenisten amiinien ohella päänsärkyä herkästi saavilla yksilöillä myös fenoliset flavonoidit, alkoholi, kofeiini sekä jotkin lisäaineet aiheuttavat verisuoniston seinämän jännitystilan vaihtelua, mistä seuraa päänsärkykohtaus. Kahvin äkillinen poistaminen ruokavaliosta aiheuttaa päänsäryn tavallisesti terveellekin ihmiselle.
Lisäaineet
Suomessa käytetään noin 200 lisäainetta. Euroopan yhteisö on arvioinut nämä turvallisiksi elintarvikekäyttöön. Tästä on merkkinä E-koodi. Tutkimustulosten mukaan herkille yksilöille päänsärkyä tai migreeniä voivat aiheuttaa aspartaami (E 951), glutamiinihappo (E 620) ja sen suolat (621-625), kaliumnitriitti (E 249), natriumnitriitti (E 250), natriumnitraatti (E 251), kaliumnitraatti (E 252) ja tartratsiini (E 102).
Jos joku epäilee vahvasti saavansa migreenikohtauksen käytettyään aspartaamia sisältävää ruokaa, hänen kannattaa välttää sen käyttöä. Erityisesti depressiopotilaat saavat siitä haitallisia oireita, joten heidän on parasta jättää sitä sisältävät ruoat pois. Maassamme aspartaamia käytetään tavallisimmin virvoitusjuomissa, mehuissa, purukumissa, makeisissa, jäätelössä ja joissakin hapanmaitovalmisteissa.
Kiinalaisessa ravintolassa aterioinnin jälkeen voi ilmetä pienen ajan kuluttua niskan ja käsivarsien puutumista, hikoilua, puristavaa tunnetta rinnassa, pahoinvointia, janoa, kutinaa ja päänsärkyä tai migreenikohtaus. Uudessa tutkimuksessa on todettu, että yli 2,5 gramman glutamaattiannos aiheuttaa kyseiset oireet glutamaattiherkille migreeniin taipuvaisille henkilöille.
Luontaisesti glutamaattia esiintyy juustoissa, tomaatissa, naudan-, sian-, broilerin ja kalan lihassa. Eniten lisättyä glutamaattia on makkaroissa, keitto- ja kastikeaineksissa (kuivatuotteet), tietyissä eineksissä ja pakasteissa sekä mausteseoksissa ja liemikuutioissa. Myös VLDC-laihdutusvalmisteiden keitonmakuiset suolaiset tuotteet sisältävät paljon glutamaattia.
Suomalaiset saavat glutamaattia noin 0,4 g/vrk. Tällä hetkellä luku on todennäköisesti suurempi, sillä vuoden 1995 alusta glutamaatin suurin sallittu pitoisuus elintarvikkeissa on 10 g/kg, kun se laskelmien tekoaikana oli 2-4 g/kg. Terveelle ihmiselle tämä muutos ei aiheuta oireita, mutta migreenille alttiin henkilön kannattaa välttää paljon glutamaattia sisältäviä elintarvikkeita ja kiinalaisia ravintoloita.
Natrium- ja kaliumnitraatti voivat aiheuttaa herkälle ihmiselle päänsärkyä ja nitriittiyhdisteet migreeniä. Nitraattiyhdisteitä käytetään lisäämään lihavalmisteiden säilyvyyttä ja estämään Clostridium botulinum -bakteerin kasvua, joka aiheuttaa vaarallista ruokamyrkytystä. Näitä yhdisteitä saa maassamme käyttää juustoissa 50 mg/kg, lihavalmisteissa 300 mg/kg, kalavalmisteissa 1000 mg/kg. Lisäksi niitä saa käyttää kalakylmäsäilykkeissä ja savukalassa. Nitriittiyhdisteitä käytetään lihavalmisteissa ja -säilykkeissä sekä makkarassa. Nitraatin ja nitriitin kohdalla tutkimustuloksia on kaikkein vähiten, vain joitakin mainintoja kirjallisuudessa. Samoin on tilanne tartratsiinin kohdalla, joka nyt jälleen sallitaan suomalaisissa elintarvikkeissa vuosien käyttökiellon jälkeen. Muutos johtuu liittymisestä EU:iin. Suomen elintarviketeollisuus on kuitenkin tehnyt päätöksen, että se ei lisää tartratsiinia (väriaine) elintarvikkeisiin.
Syö mitä pystyt
Emmental-juusto sisältää histamiinia, tyramiinia ja fenyylietyyliamiinia paljon. Niinpä se voi aiheuttaa herkälle henkilölle päänsärkyä tai migreeniä. Mikäli näin käy, emmental-juusto kannattaa vaihtaa pehmeisiin juustoihin. Niitä ovat esimerkiksi Camembert- ja tuorejuustot, mutta Edam- ja Fontal-juustokin ovat turvallisia. Tuore kala ja liha sisältävät biogeenisiä amiineja hyvin vähän, samoin kuin keittokinkku ja keittomakkaratkin. Näitä käytettäessä kala- ja lihasäilykkeet sekä kestomakkarat voi jättää pois. Punaviinin ja oluen joku voi joutua jättämään pois, mutta hän voi silti ehkä käyttää valkoviiniä, kuohuviiniä tai vermuttia. Yleisohjeena onkin, että jos haluaa poistaa ruokavaliostaan jonkin ruoka-aineen, se kannattaa korvata ruokaympyrästä saman ryhmän tuotteilla, esim. vehnä muilla viljoilla, tomaatti vihanneksilla, sitrushedelmät marjoilla tai muilla hedelmillä. Mikäli epäilty aine on lisäaine, sitä voi helpoiten välttää, kun lukee elintarvikkeiden myyntipäällysmerkinnät. Niissä on merkinnät käytetyistä lisäaineista.
Migreenikohtausten aikana puolet potilaista ei voi syödä mitään. Mikäli syöminen onnistuu, on hyvä syödä pieniä, kevyitä hiilihydraattipitoisia aterioita kuten keksejä, leipää yms. ja juoda mietoja juomia. Tämä helpottaa päänsärkyä, lyhentää kohtausta ja lisää hyvinvoinnin tunnetta.
Monet hormonaaliset, emotionaaliset, fyysiset ja ruokaan liittyvät tekijät sekä ympäristötekijät voivat aiheuttaa migreeniä ja päänsärkyä. Tämän jutun lukeminen sentään ei toivottavasti aiheuta lukijalle akuuttia päänsärkykohtausta, vaan mieluummin auttaa välttämään sitä...
Julkaistu Migreeniyhdistyksen Jäsenlehdessä 2/1997

21 kommenttia:

  1. Oli mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa, kiitos! Itse olen migreenipotilas, ja huomannut tuon migreenin ja eri ruokien yhteyden. Hienoa, että olet päässyt sairaudesta eroon ruokavaliolla, ja että jaat tietoasi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti!Ja kiva kun löysit blogini:)
      Toivottavasti olet pärjänyt migreenisi kanssa. Jouduitko jättämään ruokia pois?
      Olisi mielenkiintoista tietää joudutko välttämään samoja ruoka-aineita kuin minäkin.

      Hyvää kesän jatkoa, jos ja kun sitä vielä riittää!
      terkuin
      Merja

      Poista
  2. Kiitos, Merja. Aloitin tänään ja ainakin hirveät ilmalaivat pukkasivat, mutta menee varmasti ohi. Outoa, kun on tottunut leipää puputtamaan, olla nyt ilman. Mutta haluan parhaani koettaa, niin paljon on migreeni elämässäni ryöstänyt, eikä lääkärikään enää pystynyt mua auttamaan. Kirjoituksesi selvensi sääntöjä hyvin ja kerron sitten miten vanhan, kuuskymppisen kävi. Iso kiitos avustasi ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva kuulla, että aloitit heti ruokavaliomuutoksen. Toivon todella, että se auttaa sinuakin.

      Valitettavasti ilmavaivat olivat minullakin alkuun riesana. Siksi söin alkuun pienempiä annoksia ja totutin vatsaani ja suolistoani. Minullakin kun tuo pullan ja vaalean leivän syönti oli ennen se ainoa "kuitu". On siinä vatsalla totuttelemista. Yksi hyvä keino on myös alkuun kypsentää vihanneksia ja vasta myöhemmin tehdä raasteita tms.

      Piti vielä vastata aikaisempaan kysymykseesi, että jätin lisätyn sokerin kokonaan neljäksi kuukaudeksi ja vasta sitten uskalsin joskus syödä esim. neljä palaa tummaa suklaata tai eskimopuikon. Jauhot jäivät kahdeksi kuukaudeksi. Aloitin sen jälkeen täysjyvänäkkärillä, mutta sitäkin vain pari kolme päivässä. Enemmästä tuli vatsavaivoja ja tukala olo. Maitoa en lisänyt kuin tilkan kahviin ja maitotuotteet olivat melkein puolisen vuotta pannassa. Yhden kerran söin jäätelön, senkin riskillä, koska niissä on lisäaineita. Juustoa joudun välttämään vieläkin. Joskus herkuttelen parilla siivulla.

      Kuulostaa varmaan kauhealta, mutta usko tai älä, kun migreeni on ollut kokonaan poissa muutaman kuukauden ei herkkuja enää tee edes mieli tai oikeastaan herkut muuttuvat terveellisemmiksi eli marjat, hedelmät ja pähkinät ovat nykyään parhaimpia herkkujani.

      Ei varmaankaan kaikille tule samoista ruoka-aineista oireita, siksi kokeilemalla mikä itselle sopii, löytää sopivan ruokavalion.

      Odotan innolla kuulevani miten kokeilusi käy. Tsemppiä ja tarpeen tullessa ota yhteyttä, niin autan parhaani mukaan.

      Hyvää kesän jatkoa sinullekin
      terkuin
      Merja

      Poista
  3. Kiitos ja samoin sinulle! Nyt lähes kaksi päivää takana, eikä " ilmalaivatkaan" ole tänään vaivanneet...pää on vähän raskaan oloinen, muttei lähelläkään, että lääkitä pitäisi. Yksi kysymys jo tulikin mieleeni. Saammeko me vaihtarin ikäiset tässä tarpeeksi kalsiumia, vai pitäisikö ottaa purkista, kun kaikki maitotuotteetkin on pois. Kasviksista jonkin verran tulee, ehkei tarpeeksi kuitenkaan. Mitä olet mielipuolta? Äsken söin oliiviöljyssä paistettua luomutofua,lehtikaalia ja pinaattia, eikä ole nälkä. Kiitos vastauksesta jo etukäteen! Kuusikymppinen

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla, että alku lähtenyt hyvin. Toivotaan, että pääsikin "kevenee".

    Itselläni kesti nelisen kuukautta, kun migreeni yritti ainakin kerran kuussa tuloaan. Silloin yritin rentoutua ja join enemmän nesteitä kuin normaalisti. Kuusi kuukautta olin täysin migreenittä.

    Laitoitpa vaikean ja tärkeän kysymyksen. Vastaan siihen niin rehellisesti kuin vain voin. Aluksi en jaksanut ajatella muuta kuin paranemista migreenistä. Kun ruokavalioni monipuolistui ja söin terveellisimmin kuin koskaan, tuntui että sain ravinnosta kaiken mitä elimistöni tarvitsee. Kivennäis- ja hivenaineet juuri oikeassa muodossa, riittävästi proteiinia ja tarpeeksi vitamiineja ja muita elintärkeitä aineita. Siksi en vieläkään ole tarttunut pilleripurkkeihin. Toisaalta varmaankin täytyisi!?
    Ja se rehellisesti sanottuna, se etten oikeastaan tiedä tällä hetkellä tarvisisinko jotain lisää. Siksi olen ajatellut teettää hivenainetutkimuksen kunhan saan sen vain aikaiseksi.
    Minulla on myös sukurasite, äidilläni oli pitkälle edennyt osteoporoosi, siksi myös tärkeä juttu minulle. Aiheesta lisää myöhemmin.

    Ainakin tuo ruokasi oli erittäin vitamiinipitoinen.

    Kaalit, tummanvihreät lehtivihannekset, pähkinät, siemenet, pavut ja tofukin sisältävät itsessään kalsiumia. D-vitamiinia saa rasvaisesta kalasta, kananmunista ja joistakin sienistä. Soijakastike sisältää tyramiinia ja jossakin luki, että myös tofu. Mene ja tiedä. Itse pystyn syömään sitä aina silloin tällöin. Muutenkin hyvä ja terveellinen vaihtoehto, erittäin proteiinipitoinen. Kannattaa kokeilla.

    Olen todella innoissani sinun ruokavaliokokeilustasi. Tuntui aivan kamalalta kuulla jatkuvista kohtauksistasi. Olisi mahtavaa, jos tämä auttaisi sinulla.

    Terkuin
    Merja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itsekin innoissani, ja nyt kun olen läheisille kertonut, on " pakkokin" pysyä ruodussa. Se raskas pää äityi loppuillasta migreeniksi, epäilen tofua nyt minäkin...Jätän sen jatkossa pois. Kiitos taas vastauksestasi. Terv. Kuusikymppinen Ps. Päivä kerrallaan

      Poista
    2. Harmi kun tuli migreeni. Mutta kyllä se siitä. Ei ole mitään hävittävää. Joko jatkaa entistä migreenielämää tai sitten jotain paljon ihanampaa.

      Kokeile vaikka hiukan myöhemmin sitä tofua pienellä määrällä. Kun se on niin hyvääkin.
      Vaikka itselläni on aivan surkea itsehillintä ja elämääni määrää navanalusta, sain kuitenkin mielettömät tsempit kun migreeni ei enää ilmestynyt. Aluksi pitää vain olla tiukkana, niin myöhemmin se helpottuu. Syöminenkin muuttuu helpommaksi. Huomasin, ettei ole mikään pakko syödä joka päivä kaksi lämmintä ateriaa ja kuusi leipää, kun ei edes kuluta sellaista määrää. Tuhdit salaatit toimivat nopeina ja helppoina aterioita.

      Piti vielä kysymän, onko sinulla jo särkylääkepäänsärkyä vai laukaiseeko aina edellinen kohtaus seuraavan?

      T. Merja

      Poista
    3. Särkulääkepäänsärystä useampi kokemus, kovine kortisonikuureineen...Heinäkuun migreeni saldo 13. Olen nyt viidettä päivää uudella dieetillä, mutta nyt motivaationi kovalla koetuksella. Kolme migreeniä peräkkäisinä päivinä. Eilen illalla viimeisin, lisäksi nukkumaan mennessä väänsi vatsaa ja olin ripulillakin. Vähän pamahti ankeeksi. Olo oli niin pakkasella, että itkua väänsin. Eikö tää sovikaan mulle? Onko muutos lietsonut migreenejä ? Söinkö liikaa marjoja? Vai onko se tämä matalapaine?en tiedä, pystynkö jatkamaan. Pettymys olisi suuri, kun odotan niin paljon. Voiko joku tsempata? Merja, loppuuko sulla heti migreenit? Jos tietäisi edes, että tämä menee pian ohi.. Odotanko vielä? Vai voisinko tehdä jotain toisin? Ostin blenderin ja olen päivittäin juonut yhden smoothien välipalaksi, jospa vatsa ei tykkääkään niistä. Mantelimaitoa, luomuomppua, liotettuja chiasiemeniä, 2 tl viherjauhetta.Apua

      Poista
  5. Huh...kovalta kuulostaa. Kaikki sympatiani sinulle sinne!
    Mietin pääni puhki, mitä voisit nyt tehdä. Tässä ajatuksiani ja tarkennus miten itse aloitin ensimmäiset päivät:

    Ihan ensimmäisenä päivänä söin aamulla puuroa ilman mitään, pieni kuppi kahvia, lounaaksi yksi broilerin rintapala suolalla ja pippurilla maustettuna, vihreää salaattia, jossa kurkkua ja vain tomaattia (tomaattia ja paprikaa pitää kokeilla eri viikoilla) välipalaksi taas puuroa ilman mitään, päivälliseksi
    taas sama salaatti jonka kanssa paistettua lohta suola ja pippuri mausteena,
    iltapalaksi taas kaurapuuroa ilman mitään
    Näin jatkoin ensimmäisen viikon. Seuraavalla viikolla otin omenan välipalaksi ja kokeilin paprikaa mukaan salaattiin. Mutta puuroa edelleen mustikan kanssa aamu, välipala ja iltapalaksi. Tylsää kylläkin, mutta näin jatkoin noin kaksi kuukautta. Yksinkertaista ruokaa. Lopulta salaatit olivatkin jo täyttäviä, kun olin pikkuhiljaa lisänyt aina uusia ruoka-aineita. Jos tuntuu, että on nälkä, niin lisää vain isommaksi broileri ja kana-annoksia. Punaista lihaa ei alkuun ollenkaan. Vasta sitten myöhemmin.

    Koska migreeni on verisuonien ja hermoston sairaus, täyttyy yrittää rauhoittaa näitä kahta. Siksi verensokerin pitäminen tasaisena eli syödä pieniä aterioita säännöllisesti esim. kolmen tunnin välein on tärkeää. Ja tiettyjen aineiden välttäminen aluksi, jotta saadaan elimistössä jylläävä matala-asteinen tulehdustila taltutetuksi.
    Kirjoitan siitä sekä migreeni+allergiat seuraavaksi.

    Tuli jopa mieleen, että jos olet allerginen siinäkin voi olla osasyy. Ristiallergiassa nyt heinäallergian aikaan voi tietyt vihannekset ja hedelmät jopa mansikka aiheuttaa oireita. Oireita ovat juuri ripuli ja vatsakivut. Näistäkin tulossa lisää infoa lähipäivinä.

    Yksi merkittävä on myös "sinus headache" päänsärky minkä helposti sekoittaa migreeniin. Särky ja tulehdus on poskionteloissa ja kroonistuneena se myös laukaisee migreeniä. Sen erottaa migreenistä kun särky on kummallakin puolella kasvoja kun migreeni on toispuoleinen. Siihen särkyyn pitäisi saada antibioottikuuri. Siitäkin lisää myöhemmin. Nämä kaikki ovat kuitenkin useimpien migreeni-allergikkojen vaivoja.

    Itselläni migreenit loppuivat kuin seinään. Toisaalta minulla oli välillä kahden viikon pausseja ja yhden kerran kuuden viikon paussi kun aloitin liikuntaharrastuksen.

    Älä anna vielä periksi. Heti kun migreenisi hellittää ja saat vaikka päivän säryttömän hetken, satsaa kaikki energiasi syömisen miettimiseen. Valmista vaikka valmiiksi päivän syömiset ettei tule retkahduksia. Mutta muista alkuun syödä mahdollisimman yksinkertaisesti ja lisää vain pikkuhiljaa aineksia. Nuo smoothiet ovat terveellisiä, mutta alkuvaiheessa kannattaa syödä kaikkia ruoka-aineita erikseen niin niiden vaikutuksen näkee paremmin. Voi olla, että elimistösi reagoi ruokamuutoksiin myös ripulilla eli malttia siihen.

    Olen henkisesti mukana. Älä vielä anna periksi. Yhdessä tämä voitetaan. Ja muista tässä ei ole mitään hävittävää, ainoastaan voitettavaa.

    Ilmoittele itsestäsi, kun jaksat:)
    terkuin
    Merja

    L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisään vielä edelliseen vastaukseen:
      Minun migreenit kestivät aina kolme päivää yhteen putkeen. Jos osasin ottaa täsmälääkkeen juuri oikeaan aikaan, kipu helpottui ja kohtaus jatkui lievempänä vielä pari päivää. Jos en ottanut lääkkeitä tai liian myöhään, kipu oli sietämätön ja jatkui pidempään aivan tautisena. Silloin en kyennyt mihinkään.

      Ennen kuin aloitin ruokavaliomuutoksen, olin melkein samassa tilassa kuin sinä nyt. Tuntui, ettei kukaan pysty auttamaan ja että elämä on yhtä kipuhelvettiä. Toiset ihmiset eivät sitä nähneet kuin silloin, kun makasin melkein tajuttomana oksentamassa.
      Vain me kaikki migreenikot tiedämme millaista sinulla nyt juuri on.
      Minulle tuli lopulta se päätepysäkki, jotain oli tehtävä. Siksi oli helppo lopettaa kokonaan normaalisti syöminen ja aloittaa kaikki alusta. Ja todellakin migreeni loppui kuin seinään. Se oli joskus ennenkin jäänyt lomille pariksi viikoksi, mutta nyt se jäi kokonaan pois. Joitakin yrityksiä oli, mutta ne sain tapeltua pois.

      Haluaisin todella auttaa sinua, tunnen melkein kipusi tänne asti. Siksi toivonkin, että saat voimia vielä yrittää. Syö kuitenkin säännöllisesti pienissä erissä ja vain sellaisia aineksia, mistä ei pitäisi tulla migreeniä ja lisää kokeilemalla muita pikkuhiljaa.
      Esimerkiksi:
      Broileria, kalaa, vihreitä salaatteja, kurkkua, kaurapuuroa, mustikoita ja muita marjoja kohtuullisesti, näitä ainakin uskaltaa syödä.

      Paprika, tomaatti, ananas, banaani, pähkinät, herneet, näitä eri viikoilla kokeilemalla ja lisäämällä pikkuhiljaa valikoimaan.

      Juurekset, esim. Peruna, porkkana, selleri yms. Jos on siitepölyallerginen niin tällä hetkellä varovasti erikseen kokeilemalla tuleeko esim vatsaoireita ristiallergiasta. Itse en välillä pysty porkkanaa syömään raakana vain kypsennettynä ja välillä popsin sitä kokonaisena.

      Sinulle ja kaikille migreenistä juuri kärsiville, jaksamista ja voimia taistelussa migreeniä vastaan.

      Ruoka voi olla myös lääke oikein annosteltuna!

      Poista
    2. Hei. Nyt on viikko takana ja neljä migreeniä. Mutta sävelsin myös omiani. Mansikoita, herneitä... Otin myös spiruliinaa, chiasiemeniä ja seesaminsiemeniä ikäänkuin olisin samalla yrittänyt " detoxata" kipulääkkeiden käyttöä ja muita myrkkyjä pois elimistöstä. Nyt on onneksi toinen migreenitön aamu valjennut. Ajattelin nyt vähän tasapainottaa tilannetta ja yrittää sitten uudelleen. Olen kuitenkin edelleen mahdottomalta, lisäaineettomalla ja sokerittomall syömisellä. Vedän henkeä ja koitan sitten uusiksi, viisaampana...Kiitos tuesta ihana Merja ja tsemiä kaikille tästä iljettäviästä sairaudesta kärsiville. Palaan tauon jälkeen astialle. Kuuskymppinen

      Poista
    3. Hei taas. Olen itse ollut tauolla. Lähisukulaisen poismeno ja hautajaiset ovat olleet etusijalla.

      Olisi todella kiinnostavaa kuulla, oletko kuuskymppinen saanut ruokavaliosta apua?

      Poista
  6. Hei! Ompa mielenkiintoinen blogi! Paljon tietoa ja vasta löysin tämän :) ruokavaliolla todellakin on merkitystä... ite kärsin migreenistä 1-2 kertaa viikossa.. päätin kokeilla jättää viljat pois (söin vain satunnaisesti) ja tadaa; ei puoleen vuoteen yhtä ainuttakaan migreeniä! Muutenki syön mahd.puhtaasti ja "luonnollisesti". Kaura sopii minulle,mutta muuten en aio edes yrittää ottaa gluteeniviljoja takaisin ruokavalioon,sillä aiheuttavat tukalaa oloa. Kumoa jokainen migreenipotilas ymmärtäisi ruokavalion merkityksen!! Kiitos mahtavasta blogistasi :)

    VastaaPoista
  7. Hei! Etpä arvaa, kuinka hyvältä tämä viestisi tuntuu elämäni tässä vaiheessa. Kiitos siitä ja sanoistasi. Olen parhaillaan sairaana ja kohtauksessa. Ihan hullua, koska tiedän, että terveellisellä ruokavaliolla pysyisin kunnossa. Olen itse kokenut sen, niinkuin sinäkin. Aivan mahtavaa, että sinullakin tuli selvä ero, kun jätit jauhot pois ja pääsit migreenistä.
    Kirjoitan kohta postauksen, kuinka ruoka sairastuttaa ja parantaa. Olen itse ollut koekaniinina ja siksi nyt kärvennän itseäni taas viikottaisilla kohtauksilla.
    Toivottavasti jaksat jatkaa terveellistä elämää ja pääset kokonaan eroon siitä kurimuksesta!
    Aurinkoista kevättä:)
    Toivoopi
    Merja

    VastaaPoista
  8. Hei. Blogisi lukeminen toi helpotuksen tunteen. Löytäisinkö avun tälle migreenille, joka on usein jopa viisipäiväinen. Herätyksen toi ystäväni kommentti, kun hän sanoi, että olen noin joka toinen kerta migreenissä, kun tavataan. Tiesinhän minä sen, mutta tuo kommentti oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Se osui ja upposi.
    Eilen aloitin näillä ohjeillasi. Toiveikkaana etenen päivä kerrallaan. Kunpa saisin tästä apua. Olen väsynyt kipuun ja päiviin, jotka vain häviävät, kun en pysty mihinkään. Haluan elää normaalia elämää ja nauttia joka hetkestä.

    Regina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva kun löysit blogini ja toivon todella, että saisit avun tästä. Kannattaa alkuun koko ruokavalio yksinkertaistaa mahdollisimman vähäisiksi ruoka-aineiltaan. Niin on helpompi seurata ja noudattaa uutta ruokavaliota. Jätä kaikki ylimääräinen, myös mausteet. Ja kannattaa vaihtaa ajatus ruokaan niin, että ruoka onkin nyt se lääke. Siihen kannattaa satsata sekä ajatuksin että myös rahallisesti. Eli osta itsellesi tuoreita marjoja, kasviksia, vihanneksia ja juureksia. Vaikka olisivat nyt kalliita, kannattaa miettiä kuinka paljon maksaisi terveistä päivistä.
      Aloitin itse taas uudelleen ruoalla parantamisen. Sairastelin ja migreeni muuttui taas krooniseksi, kun en jaksanut miettiä mitä syön ja söin laiskuuttani taas leipää ja valmisruokia. Ja koska minulla on jo kerran kokemus paranemisesta, tiedän että pystyn siihen ja että ruoka voi parantaa. Tällä hetkellä toinen tulehduksellinen sairaus haittaa paranemistani, mutta aion panna kovasti kampoihin.
      Aloitin kolme viikkoa sitten uudelleen tiukan ruokavalion ja kolme viikkoa migreeni pysyi poissa. Nyt viikonloppuna tuli lievänä ja sain sen yhdellä täsmälääkkeellä ja kipulääkkeillä taltutettua. Sitä ennen, kun olin huonossa kunnossa, migreenit yltyivät joka viikkoiseksi ja jouduin syömään yhden kohtauksen aikana kolme täsmälääkettä ja myös kipulääkecoctailit.
      Heti kun aloitin taas uudelleen tiukan ruokavalion huomasi myös yksi tuttuni, että kasvojeni pöhötys oli poissa. Niin nopeasti ruoka vaikuttaa.
      Sori, kun innostui tässä selittelemään, mutta toivon todella, että pääset siitä vihulaisesta eroon terveellisellä ruokavaliolla.
      Hyvää kevättä ja ilmoittele miten menee
      T. Merja

      Poista
  9. Itse olen vakaasti sitä mieltä että kilpirauhasen vajaatoimnta on oltava jos jatkuvasti on migreeniä. Eikun lääkitys kokeiluun teillekkin.

    VastaaPoista
  10. Mielenkiintoinen blogi :) Itse en kaiketi kärsi kroonisesta migreenistä, mutta kyllä sitä liian usein silti on. Eilen sitten tapahtui se mitä olen kauhulla odottanut, lääkkeet ei auttaneet ja mielessäni palasin aikaan ennen ehkäisy- ja täsmälääkitystä. Päätin että nyt on aika kokeilla voisiko ruokavalion muutos auttaa.

    VastaaPoista
  11. Lääkitys on nyt estojen ja täsmälääkkeiden osalta sillä tasolla, että enempää ei voi käyttää. Lääkärikin joskus jo väläytteli suolistoverenvuodon riskiä. Tämä vaihdevuosien aika tuntuu nyt kaikkein hankalimmalta. Aion kokeilla nyt vielä tiukempaa ruokavalion muutosta.
    Eri tutkimuksissa näyttäisi olevan toisistaan poikkeavaa tietoa maitotuotteiden osalta. Joissakin ruokavalioissa ne on kielletty kokonaan ja toisissa kerrotaan maitotuotteiden olevan neutraaleja koskien elimistön matala-asteista tulehdustilaa.

    VastaaPoista
  12. Ketodieetti on paras apu migreeniin. Kokeilin ja migreeni hävisi. Migreenissä on ihmisellä on käynnissä matala-asteinen tulehdus. Sellainen aivojen verisuonten tulehdus on tila jota migreenipotilaan pitää välttää.

    VastaaPoista