maanantai 13. heinäkuuta 2015

Nopeaa ja helppoa - puurosta sämpylää


Vaikka vältänkin viljoja, niin välillä voi herkutella vaikka sämpylöillä. Aamuinen puuron loppu muuttuu hetkessä maittaviksi sämpylöiksi.

Laitoin jo kahvin porisemaan, kun sain idean tehdä nopeasti sämpylöitä.

Kattilassa oli aamuista kaurapuuroa. Lisäsin siihen tilkan vettä ja lämmitin kattilassa. Löysin kaapista hiukkasen vanhaa kuivahiivaa, vuoden vanhaa, mutta ei hätiä mitiä. Hyvin se vielä pelittää.

Kattila pois levyltä ja lisään kylmää vettä, jos kuumeni liikaa. Kuivahiiva kaipaa lämpöisempää nestettä toimiakseen, muttei tapeta sitä kokonaan liian kuumalla.

Tämä ohje on nopean ja hienostelevan emännän. Käsiä ei tarvitse "liata" taikinassa ja sämpylöitä ei tarvitse nostattaa. Jos aikaa on, niin nostatus kyllä parantaa kuohkeutta ja sämpylöiden ulkonäköä.


HELPPO OHJE ILMAN TARKKOJA MITTOJA


Puurojämä lämmitetään kattilassa hellalla ja lisätään parisen desiä vettä.


Pussillinen kuivahiivaa sekoitetaan pariin kolmeen desiin täysjyväsämpyläjauhoja.


Sekoitetaan taikinaseos vaikka vispilällä. Lisätään vielä suolaa ja ripaus sokeria hiivan kaveriksi. Huom. puurossa oli jo suolaa ennestään, joten kuvassa pikkuisen liikaa suolaa kämmenellä. 

     









Koska hienostelin ja kiirekin on, kun kahvi odottaa, niin jätin taikinan löysäksi ja lusikalla nostelin kokkareina taikinan pellille. Lisäämällä jauhoja niistä varmaan saisi tyylikkäämmän näköisiä ja jos vielä olisi aikaa nostatella niitä ennen uuniin laittoa. Mutta kun pitäisi sitä kahvia jo saada.
Uuni noin 225 astetta ja sämpylät uunissa noin 15 minuuttia uunista riippuen.




Pisteitä ei varmaan koreudesta ropise, mutta maukkaita ovat!

Näppituntumalla ja kokeilemalla. Joskus onnistuu enemmän tai vähemmän paremmin ja yleensä ihan syötävän hyvin.

2 kommenttia:

  1. Hei! Hyviltä näyttävät. Ajattelin ryhtyä suosittelemallesi dieetille. Olen 60v ja migreeneitä yhä 2-3 per viikko. Käyttikö puolessa vuodessa muut maitotuotettakuin tuon kahvimaidon. Entä eikö mitään jauhoa? Ei yhtään lisättyä sokeria?

    VastaaPoista
  2. Hei Sinullekin ja kiitos kysymyksistä.

    Kurjalta kuulostaa migreenielämäsi. Toivon todella, että tästä dieetistä on apua.

    Teen vaikka seuraavaksi postauksen tästä ruokavaliosta tiivistettynä pakettina kysymyksiisi vastaten. Voisin kertoa myös tässä tärkeimmät seikat, mutta uskon, että moni muukin on kiinnostunut asiasta niinkuin sinäkin ja yhtenä postauksena ne tulevat paremmin luetuksi.

    Tsemppiä kokeiluusi ja kerro vaikka sitten myöhemmin saitko avun ruokavalion muutoksesta.

    VastaaPoista