tiistai 13. toukokuuta 2014

Oma napa, paras napa!

Nyt saan kerrankin tuijottaa vaan omaa napaa. Ajatella ja jopa rakastaa sitä.

Napani alla ja ympärillä touhuaa elimistöni ehkä tärkein terveyttäni säätelevä alue. RUOANSULATUS YKSIKKÖ!

Ennen ajattelin, että kun ruoka on suusta alas hulahtanut ei sillä enempää merkitystä olekaan. Vatsa täynnä ja hyvä niin. Kakka-asioita en saattanut mielessä ajatellakaan. Kunnes ymmärsin, että elimistöni suurin immuuniteettikoneisto sijaitsee suolistossa. Eli kaikki kunnia sille ja aloin arvostamaan ja miettimään mitä sinne ahdan.

Kuten jotkut lisäaineet menevät suoraan aivoihin, saattaa pitkään suolistossa seisova ruokajäte päästää takaisin verenkiertoon aineita, mitkä oli jo tarkoitettu poistettavaksi. Nämä myrkkyjätteet sitten sekoittavat elimistön toimintoja. Täytyypä siis huolehtia ettei synny ummetusta ja muutenkin vatsa toimii moitteettomasti. Tässäkin auttaa uusi ruokavalioni. Turhat sokerit eivät rasita maksaa ja ruoansulatusta ja jauhot eivät turvota vatsaani.

Saan paljon kuituja hedelmistä ja vihanneksista, jotka sitovat nestettä ja kulkevat hitaasti mutta varmasti suolistoa pitkin kuljettaen haitallisia aineita pois elimistöstä.

Ainoa ongelma on ilmavaivat sekä vatsanväänteet. Ei auta kuin kohtuus kaikessa. Jouduin pikkuhiljaa totuttamaan vatsan esimerkiksi raakaan porkkanaan ja kaaleihin. Niistä ainakin tuli vatsavaivoja. Muutaman kuukauden päästä aloitin täysjyvänäkkärin syönnin ja totesin, että kolme näkkäriä päivässä on maksimimäärä. Samoin pähkinöiden syönnissä kaksi kourallista.

Luin, että monissa ruoka-aineissa on sekä liukenematonta että liukenevaa kuitua. Veteen liukenemattomat kuidut kuten vehnä- ja ruisleseet keräävät nestettä ja suurentavat siten ulostemassaa. Ne myös nopeuttavat jätteen käsittelyä suolistossa ja auttavat ummetuksessa. Veteen liukenevat esim. kauralese, marjat, hedelmät ja palkokasvit pitävät taasen verensokerin tasapainossa ja kylläisyyden tunnetta pidempään. Kaikissa näissä on vain tämä pieni ongelma eli kaasut. Pienissä erissä kokeilemalla mitä vatsa kestää ja monipuolisesti kaikkea. Silloin vatsa ja suolisto kiittää!




JA AI NIIN, PITÄÄ JUODA VÄHÄN ENEMMÄN SILLOIN KUN SYÖ KUITUJA.
kuva: http://kuntoplus.fi/hyvinvointi/ennaltaehkaisy/75-g-taysjyvaa-ja-kuitua-paivassa






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti