keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Miksi ruoka sairastuttaa??

Epäreilua! Toiset voivat syödä mitä haluavat ja miten paljon vain haluavat!

Ruuan pitäisi antaa energiaa ja pitää elimistö kunnossa. Miksi tietyt ruoka-aineet laukaisevat migreenin? Miksi elimistöni ei kestä liikaa sokeria?

Olisiko migreeni kuitenkin vain hälytysmerkki aivoilleni väärästä elämäntavasta vai olenko niin yliherkkä kaikelle?!


Yleisesti ajatellaan, että vilkkuvat valot, kovat äänet ja hajut aiheuttavat migreenin. Nykyään tiedetään jo, että migreenikon hermosto on jo ylivirittynyt ja siksi äänet, hajut ja valot tuntuvat voimakkailta, jopa kivuliailta. Voisikin kysyä, mikä johtaa hermoston ylivirittymiseen? Johtuuko se pelkästään siitä, että hermoston ylivirittyminen kuuluu migreenin alkuoireistoon vai onko juuri se syynä kohtauksen alkamiseen?

Uusi tehokas hoito histamiinimigreeniin
Aikaisemmin kirjoitin jo allergioista, joissa histamiinin vaikutus elimistöön ja migreenin syntyyn on avainasemassa. Myös muut vastaavat aineet esimerkiksi biogeeniset amiinit ruoka-aineissa saattavat olla merkittäviä migreenin synnyssä. Ne syntyvät ruoka-aineisiin pitkän säilytyksen aikana esimerkkinä säilykkeet tai kypsyttämisen aikana esimerkiksi kovien juustojen valmistuksessa. Ne antavat hyvän maun juustolle, mutta saattavat aiheuttaa juuston syöjälle migreenikohtauksen.

Jos ruoka-aineet tai ruokien ainesosat aiheuttavat migreenikohtauksen, mitä itse voisi tehdä asialle? Tiedän omasta kokemuksestani, että pystyn tiettynä vuodenaikana syömään esimerkiksi omenaa ja mansikkaa ja toisena ajankohtana taas en. Syynä on ristiallergiat eli keväällä lehtipuiden siitepölyaikana kehoni reagoi enemmän esimerkiksi mansikan syöntiin. Tällöin elimistöni vapauttaa histamiinia, jota se on varastoinut elimistöön puolustusmekanismiksi. Se ei ymmärrä lainkaan sitä, että minä rakastan mansikoita, eivätkä mansikat ole minulle pahaksi. No, joka tapauksessa elimistöni ylireagoi. Sitten kun siitepölyaika on rauhoittunut, saan vapaasti syödä mansikoita, eikä migreenikään enää pamahda liiasta histamiinin purkauksista.

Migreenin ja allergioiden yhteydestä ollaan jo samaa mieltä, mutta olisiko hermoston yliherkkyys yksi yhteinen tekijä migreenipotilailla?  Joka tapauksessa olen itse saanut kokea ruuan vaikutuksen hermoston rauhoittamisessa. Mietin miksi en kokenut enää tiettyjä asioita niin stressaavina vai olinko muuttunut niin apaattiseksi, kunnes tajusin, että elimistöni ja varsinkin hermostoni oli rauhoittunut. Uskon, että suurin rauhoittaja oli sokerin jättämisen vaikutus verensokeriin ja sitä myötä hermostoon. Elämänasenteella, joogalla, mindfulnessilla, urheilulla ja terveellisellä ruualla voi vaikuttaa hermoston rauhoittumiseen. Olemme mitä syömme ja varsinkin mitä jää syömättä. Siitä seuraavassa postauksessa.

Lue: Histamiini-intoleranssi
Lue: Tutkimuksista toivoa sarjoittaiseen päänsärkyyn
Lue: Käypähoito: Itselääkitys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti