maanantai 1. toukokuuta 2017

Voi, kun toiset ymmärtäisivät!

Vain toinen migreenikko voi ymmärtää toista kärsivää.

Ei auta, vaikka kuinka muut sanovat raikkaan ilman ja kävelylenkin auttavan. Ei ne auta, vaan pahentaa kohtausta. Migreenipäänsärky kun ei ole sama kuin normaali päänsärky. Migreeni on neurologinen sairaus, joka esiintyy kohtauksina, jolloin yksilöllisesti voi kokea pahoinvointia, puutumista, puheen häiriöitä, näköhäiriöitä, lievää tai voimakasta kipua, vatsavaivoja ym.

 Mutta miten selittää se, mitä migreenikohtauksessa pään sisällä tapahtuu?

Yhdysvaltalainen lääkevalmistaja loi virtuaalitodellisuuden avulla simulaattorin, jotta migreenistä kärsivien läheiset voivat kokeilla mitä pään sisällä osittain tapahtuu, ainoastaan mieletön kipu puuttuu.



Katsoin videon ja jopa minäkin kauhistuin ja nyt ymmärrän niitä, jotka kärsivät aurallisesta migreenistä. Ainakin ensimmäiset kohtaukset voivat olla pelottavia, kun menettää melkein näkökykynsä ja näkee erilaisia valoilmiöitä.

Itselläni on auraton migreeni. Ennakko-oireet jopa päivää aikaisemmin saavat sanat sekoilemaan, käyn ylikierroksilla, unirytmi sekoittuu, autolla ajaminen on vaikeaa ja yleensäkin kaikki ajatusta vaativa toiminta. Kohtauksen aikana on täysin toimintakyvytön. Valot, äänet ja hajut aiheuttavat kovaa kipua ja pahoinvointia silloin kun kohtaus on alkanut. Onneksi oikeaan aikaan otetut lääkkeet auttavat. Nykyään tiedän jo tarkan kohtauksen alkamisajankohdan kun vasemmassa poskipäässä alkaa kipuilla. Tämä on se hetki, kun pitää ottaa kipulääkecoctaili sekä triptaani kielen päälle ja eikun sänkyyn pariksi tunniksi. Sen jälkeen kipu hellittää ja uusiutuu taas seuraavana päivänä. Yleensä kohtaus kestää kolme päivää ja ennakko- ja jälkioireiden kanssa yhteensä viisi päivää.

Ehkä pikkuhiljaa migreenitietoisuus saa aikaan sen, että työkaverit, läheiset ja muutkin ihmiset ymmärtävät kuinka invalidisoivasta sairaudesta on kyse. Eikä vain se oletus, että kun en pysty, niin se on vain sitä tavallista päänsärkyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti