sunnuntai 30. elokuuta 2015

Migreeni ja allergiat

Allergia, pseudoallergia, yliherkkyys vai intoleranssi? Kaikki yhtä kiisteltyjä, varsinkin kun tulee kyseeseen ruoka-aineista aiheutuvat oireet. Ihminen tarvitsee ruokaa elääkseen. Eihän siitä pitäisi mitään oireita tulla? Oireetkin voivat olla hankalia tunnistaa ruoka-aineiden aiheuttajiksi, varsinkin kun ne tulevat usein viiveellä. Pitäisikö siis jättää syömättä kaikkea mikä saattaa aiheuttaa oireita?

Voin vain kokemuksella sanoa, että Hyvästi migreeni -ruokavalion avulla sain omat allergiset oireet melkein katoamaan. Kun aloitin kaiken alusta eli yksinkertaistin ruokavalion alkuun ja lisäsin pikkuhiljaa aineksia, pystyin näkemään heti mistä ruoka-aineista sain oireita. Kaiken kukkuraksi elimistön immuniteetti parani kertaheitolla niin, että pystyinkin syömään sellaisia aineita, joita en aikaisemmin pystynyt, mutta kohtuudella. Se on avainsana.

Miten sitten allergiat liittyvät migreeniin? Siitä on kysymys tässä jutussa ja lisää voit lukea alla olevista linkeistä.
Kun ruoka aiheuttaa oireita


Allergiaa vai yliherkkyyttä


Mitenköhän moni migreenikko  on allerginen tai sairastaa astmaa?

Löysin Helsingin Yliopiston sivuilta tutkimuksen allergian ja migreenin yhteydestä. Siitä selviää, että monilla allergiaa ja astmaa sairastavilla on myös migreeni ja migreenikohtaukset ovat voimakkaampia ja pitempiä kestoltaan allergisilla migreenikoilla. Voit lukea lisää tekstin loppussa olevasta linkistä.

Tiesin jo entuudestaan ja kokemuksesta, että melkein koko vuoden kestävä allergiakausi vain pahensi migreeniäni. Heti keväällä ensin 'tuonti' siitepölyt esim. pähkinäpensas, sitten ehta suomalainen koivu, heti perään leppä. Kesällä heinät ja pujo. Jotta syksykin menisi pienessä sievässä eli lääkehöyryissä piti vielä homeet aiheuttaa allergiaoireita. Siitä päästiinkin sisätiloihin ja talvipakkasilla kuiva sisäilma lisäsi huonepölyn ja pölypunkin yhdistelmänä oireita. Taisin ymmärtää, että jotain on pielessä vasta kun tuttuni ihmetteli miksi minulla on jatkuva nuha. Allergianikin oli muuttunut krooniseksi.

Allergia

Allerginen reaktio on elimistön puolustusreaktio bakteereja, viruksia yms. vastaan. Elimistö tunnistaa vieraaksi rakenteen, jota vastaan terveellä kehittyy sietokyky, mutta allergisen elimistössä syntyy allerginen tulehdusreaktio. Tavallisesti allergian aiheuttajina toimivat ruoan proteiinit tai muut pienimolekyyliset aineet, joita päätyy elimistöön ruoansulatuskanavan tai hengitysteiden kautta. Myös ihokosketus voi saada aikaan allergisen reaktion.

Allergisessa reaktiossa vapautuu erilaisia välittäjäaineita ja vasta-aineita. Vasta-aineen reagoidessa allergeenin kanssa vapautuu mm. histamiinia, joka saa aikaan allergian oireet.

Jos on allerginen siitepölyille, voi olla allerginen myös joillekin juureksille, hedelmille ja mausteille. Kyseessä on ristiallergia.  Oireet ilmestyvät yleensä melkein heti syödessä tai syömisen jälkeen. Suun limakalvojen kutinaa, ihon kutinaa, kurkkukipua, vatsakipuja ja suolistovaivoja. Pahimmillaan hengitysteiden turvotusta ja astmaoireita.


Terveyskirjasto: Allergiaohjelma


Koivun siitepölyn ristiallergiaa aiheuttavat ruoka-aineet:

- esim. omena, kirsikka, persikka, luumu, päärynä, kiivi, ananas, mango, viinirypäle
- raaka porkkana, selleri, raaka peruna, fenkoli, pähkinä, mantelit, seesaminsiemen, auringonkukansimen
- mausteet

Heinien siitepölyn ristiallergiaa aiheuttavat ruoka-aineet:

- vehnä, ruis, ohra, kaura, riisi, maissi,durra
- herne, meloni, maapähkinä, soija, tomaatti

Pujon siitepölyn ristiallergiaa aiheuttavat ruoka-aineet:

- persilja, palsternakka, selleri, valkosipuli, porkkana, fenkoli, hunaja
- mausteet anis, korianteri, kumina

Yleisimmin oireita aiheuttavat mausteet:
- pippurit, kaneli, curry, inkivääri, kumina, kurkuma, korianteri, sinappi

Tiedot kerätty Allergia- ja astmaliiton sivustosta.



Allergiaoireeni pahenivat sitä mukaa kun elimistöni immuniteettikyky huononi. Krooninen sairaus pahensi toista sairautta. Huomasin, että stressi pahensi allergiaoireita ja allergiaoireet lisäsivät migreenin esiintymistä.

Välillä pystyin syömään esimerkiksi porkkanaa, selleriä ja paprikaa, toisena päivänä taas en. Suussa tuntui, että ikenet irtoavat hampaista, kitalaki turposi, kurkkua särki ja kuristi ja vatsaa kouristi. Silloin tiesin, että on taas se aika kuukaudesta, että kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Stressi vaikutti ihooni niin, että sain nokkosihottumaa vaikkapa sateesta. Suihkussa käynti tiesi täplikästä ihoa. Ja heti kun tuli stressaava tilanne, käsivarteni alkoivat kutiamaan. Kutina oli lähinnä hermokutinaa. Siitä tiesin stressimittarin olevan taas tapissa.

Stressi varsinkin pitkäaikaisena ylläpitää elimistön tulehdustilaa. Allergioissa elimistö laukaisee tulehduksen välittäjäaineita eli lisää elimistön tulehdustilaa. Varsinkin kroonisessa allergiassa. Ja jos vielä epäterveellinen tai puutteellinen ruoka lisää tulehdustilaa niin ei ole mitenkään ihmeellistä, että aivoissakin on jatkuva tulehdustila ja krooninen migreeni. Migreenikohtauksessahan aivoissa vallitsee tulehdustila nk. neurogeeninen inflammaatio.

Myöhemmin lisää tästä ihmeellisestä matalasta ja hiljaisesta tulehdustilasta, mikä on niin monen sairauden taustalla.

Yksi mahdollinen allergia- tai intoleranssioireita aiheuttava voi olla suolistoperäiset tulehdukset tai maksan liiallinen kuormittuminen esimerkiksi lääkkeiden liiallisesta käytöstä. Tämä on migreenikoillakin monien särkylääkkeiden pitkäaikaiskäytön jälkeen mahdollista. Siksi vastustuskyky onkin saatava kuntoon ja yksi ja tärkein on oikea, terveellinen ruokavalio.





Itse voin sanoa, että ruokavalioni paransi allergioita, paransi stressinsietokykyä ja alensi elimistöni tulehdustilaa. Näiden uskon vaikuttavan siihen, että migreeni häipyi muille maille.

Laitan huomenna tulemaan seuraavan postauksen, jossa lisää tähän asiaan liittyvää: Migreeni ja yliherkkyydet.


Tulehdusta vähentävä ruokavalio


Helsingin Yliopisto: Migreenin kliininen kuva allergikoilla ja astmaatikoilla


Allergia- ja astmaliitto





sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Hyvästi migreeni -ruokavalio pähkinänkuoressa!

Tämän ruokavalion perusta on jauhojen, sokerin ja maitotuotteiden poisjättämisessä sekä ruuan yksinkertaistamisessa ja ruoka-aineiden kokeilussa. Viikottain kokeillaan ruoka-aineiden vaikutusta elimistöön ja pikkuhiljaa lisätään niitä ruokavalioon.

Voi kuulostaa kamalalta, tiukalta ja aivan mahdottomalta aloittaa syöminen aivan alusta. Eihän enää voi syödä mitään!

Jos jättää jauhot pois - mitä siis jää pois? Leivät, pastat, makaronit, pullat, keksit ja muut herkut jne. 

Jos jättää sokerin pois - mitä sitten? Pullat, kakut, karkit, keksit, limut, mehut, makeat jälkiruoat jne. 

Jos jättää maitotuotteet pois? Maito, piimä, juustot, jogurtit ja muut maitotuotteet.

Mutta ovatko nämä yksin meidän ruokavaliomme perusta?

Aina kun kerron mitä jätin pois, on ensimmäinen kommentti, etkö sinä enää syö mitään? Missä vaiheessa olemme unohtaneet terveelliset ruoka-aineet eli lihan, kalan, kasvikset, hedelmät ja marjat, pähkinät ja tietenkin sienet? Missä vaiheessa valkoiset jauhot eli pitsat, pastat ja makaronit ovat tulleet elimistömme tärkeimmiksi ravintoaineiksi ja ruokavaliomme perustaksi?

Täytyy siis muuttaa ajatusmaailma ensin kokonaan ja vasta sitten aloittaa alusta. Valitettavasti joutuu myös tekemään itse ruokaa ja jättämään valmisruoat, kahvilat ja ravintolat. Mutta vain aluksi. Pikkuhiljaa kun elimistö on saanut kunnon eväät paranemiseen, voi jo hiukan herkutella kohtuudella.


Hyvä vinkki: Ylijäänyt ruoka kiertoon


Tässä kerron tiivistettynä tämän ruokavalion aloituksen tärkeimmät kohdat ja käyn läpi ensimmäisten päivien mahdollisia ruokavalintoja ja -kokeiluja:


Päivä yksi:

Kaurapuurolla on hyvä aloittaa. Se on hyvin siedetty monilla esim. keliakiaa sairastavilla. Ehkäpä siitä ei elimistö niin kärsisi. Eli sitä aamupalaksi ja vaikkapa välipalaksi ja todellakin vielä iltapalaksi. Puuron sekaan paljon marjoja. Nammm. Hetki vain niin kipaisen jääkaapilla kun tuli nälkä.

Nyt kun aloitetaan kaiken alusta, ensimmäiset päivät ja viikot ovat todella tylsiä valikoimaltaan. Mutta usko tai älä, lopussa kiitos seisoo.

Ruuaksi kanaa tai kalaa ja itse maustettuna. Tällä kertaa vain suolalla ja mustapippurilla. Proteiinipläjäyksen kaveriksi salaattia tai kasviksia höyrytettynä tai paistettuna. Ja taas mausteina vain suola ja pippuri. Tilkka öljyä tietty.

Ekalla viikolla otetaan esimerkiksi omena kokeiluun. Eli pelkkää omenaa. Seuraavalla viikolla sitten vaikka banaania ja sitäkin ensin puolikas. (Banaanissa on luontaisesti ainetta mikä saattaa laukaista joillakin migreenin)



Päivä kaksi:

Toistona taas edellinen ja vaihdellen eri proteiinin lähteitä kalaa tai kanaa. Samoja kasviksia ja samaa hedelmää. Ja jos nälkä tulee niin syö vaikka enemmän proteiinia  ja välipalaksi kaurapuuroa.

Kahvia ei tarvitse kokonaan unohtaa, mutta vähennä sen juominen aivan minimiin, vaikka kolmeen kuppiin eli kolmeen desilitraan. Kyllä silläkin pärjää eikä sydän lyö turhia lyöntejä kofeiinin takia ja hermotkin rahoittuvat. Ja maito tai kermatilkka riittää maitotuotteista tällä erää.


Lisää ikävuosia hedelmistä ja vihanneksista

Päivä kolme ja niin edelleen

Toista edellisiä päiviä, mutta lisää pikkuhiljaa uusia hedelmiä ja vihanneksia. Pidä muutama päivä välissä ennenkuin otat taas uuden vihanneksen valikoimaasi. Viikko olisi hyvä väli. Siinä ehtii jo huomaamaan tekeekö tietty ruoka-aine vatsassa heikkoa ja iskeekö migreeni.

Tosi asia on, että kun syö joka päivä vihanneksia ja hedelmiä ja marjoja, niin niistä keho saa sellaiset antioksidantit ja vitamiinit millä taistella tulevia migreenikohtauksia vastaan.

Hormonimigreeni saattaa olla pahin vastus, ja jo etukäteen kannattaa järjestää silloin rauhalliset olot elimistölle. Lepoa ja nestettä, niin elimistö itse taistelee migreeniä vastaan.

Kun pari kuukautta on mennyt, olo on jo aivan toisenlainen. Ja kun huomaa, että tuloksia syntyy, eli saa olla joka päivä ilman migreeniä, siitä saa lisäenergiaa taisteluun migreeniä vastaan. Ruoasta tulee entistä tärkeämpää ja sen arvostus lisääntyy. Makuaisti muuttuu niin, että erottaa eri maut eikä tarvitse enää aromivahventeita ym. turhakkeita.

Ruoka vaikuttaa ennenkaikkea elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan ja sitä kautta vastustuskykyyn tauteja vastaan. Yhtäkkiä en sairastellut enää flunssaa, allergiat lievenivät ja jopa stressinsietokyky nousi. Mitä ihmettä! Voiko ruoka ollakin vastaus melkein kaikkeen. Jos minulta kysyt niin KYLLÄ!

Kuva: Peda.net
Eli tiivistettynä: Jätetään sokeri, jauhot, valmisruuat, maitotuotteet, einekset ja aluksi myös mausteet. Vähitellen kokeilemalla voi ruokavaliota monipuolistaa ja lisätä niitä ruoka-aineita, joista ei ole haittaa itselle.

Tässä ei ole kyseessä laihdutusdieetistä, vaikkakin kaupanpäälle muutama kilo helposti lähteekin. Ei tarvitse loppuelämäksi kieltäytyä herkuista, alkoholista ym. kielletystä. Pikkuhiljaa voi lisätä kohtuudella jotain herkkuja, mutta paluuta aivan entiseen ei ole. Tiedän kokemuksesta, että heti kun lisäsin herkkuja ja syöminen jäi päälle, eli söin makeaa ja muuta kiellettyä useampana päivänä peräkkäin, sain palkaksi migreenikohtauksen.

Vaikka joutuu luopumaan aluksi paljosta, niin vastineeksi saa migreenittömän elämän.



RUOKAAN LIITTYVÄÄ LISÄTIETOA:


Lue: Rasvainen ruoka muuttaa ruokahalua

Kun ruoka aiheuttaa oireita

Seuraavassa Migreeniyhdistyksen vanha juttu migreeniä laukaisevista ruoka-aineista. Vaikka juttu onkin vanha, asia ei valitettavasti ole vanhentunut. Ruoka voi edelleen laukaista migreeniä. Itselläni se on yksi suurimpia syitä kohtaukseen, mutta oikein ja kohtuudella syötynä myös suurin migreenin parantaja.

Biogeeniset amiinit
Biogeenisiä amiineja sisältävät ruoat tai ruoka-aineet ovat tavallisimmin syynä päänsärkyyn. Näitä ovat histamiini, fenyylietyyliamiini, tyramiini, tryptamiini ja serotoniini. Kovat juustot, erityisesti emmental, kestomakkarat, säilykeliha, erilaiset kalasäilykkeet, olut, viini, hapankaali, soijakastike, suklaa, sitrushedelmät, tomaatti, banaani ja ananas voivat sisältää näitä aineita. Useille näistä ruoista on ominaista, että valmistuksessa käytetään apuna mikrobeja, esim. maitohappobakteereja.
Listaan näyttää sisältyvän myös useita yleisesti allergisoivia aineita. Allergian ja migreenin välistä yhteyttä onkin tutkittu runsaasti. Niissä on ollut johtopäätelmänä, että migreeni on harvoin ruoka-allergian aiheuttama. Yksittäisissä tapauksissa tämä silti lienee mahdollista, sillä migreenipotilaat mainitsevat myös pähkinöiden, papujen, kananmunan ja viljatuotteiden olevan taudin puhkeamisen syynä.
Histamiini
Histamiinia on tutkittu paljon viime vuosina. On todettu, että joillakin henkilöillä lasillinen punaviiniä aiheuttaa aivastelua, punotusta, ripulia, kutinaa ja päänsärkyä. Ilmiö perustuu todennäköisesti diamiinioksidaasientsyymin puuttumiseen. Tällöin histamiini ei hajoa elimistössä vaan aiheuttaa mainittuja oireita. Histamiinitonta dieettiä onkin kokeiltu. Ruokavaliosta jätettiin pois kalavalmisteet, juustot, kestomakkarat, hapankaali, olut ja viini. Yli puolet tutkituista sai apua tästä ruokavaliosta.
Biogeenisten amiinien ohella päänsärkyä herkästi saavilla yksilöillä myös fenoliset flavonoidit, alkoholi, kofeiini sekä jotkin lisäaineet aiheuttavat verisuoniston seinämän jännitystilan vaihtelua, mistä seuraa päänsärkykohtaus. Kahvin äkillinen poistaminen ruokavaliosta aiheuttaa päänsäryn tavallisesti terveellekin ihmiselle.
Lisäaineet
Suomessa käytetään noin 200 lisäainetta. Euroopan yhteisö on arvioinut nämä turvallisiksi elintarvikekäyttöön. Tästä on merkkinä E-koodi. Tutkimustulosten mukaan herkille yksilöille päänsärkyä tai migreeniä voivat aiheuttaa aspartaami (E 951), glutamiinihappo (E 620) ja sen suolat (621-625), kaliumnitriitti (E 249), natriumnitriitti (E 250), natriumnitraatti (E 251), kaliumnitraatti (E 252) ja tartratsiini (E 102).
Jos joku epäilee vahvasti saavansa migreenikohtauksen käytettyään aspartaamia sisältävää ruokaa, hänen kannattaa välttää sen käyttöä. Erityisesti depressiopotilaat saavat siitä haitallisia oireita, joten heidän on parasta jättää sitä sisältävät ruoat pois. Maassamme aspartaamia käytetään tavallisimmin virvoitusjuomissa, mehuissa, purukumissa, makeisissa, jäätelössä ja joissakin hapanmaitovalmisteissa.
Kiinalaisessa ravintolassa aterioinnin jälkeen voi ilmetä pienen ajan kuluttua niskan ja käsivarsien puutumista, hikoilua, puristavaa tunnetta rinnassa, pahoinvointia, janoa, kutinaa ja päänsärkyä tai migreenikohtaus. Uudessa tutkimuksessa on todettu, että yli 2,5 gramman glutamaattiannos aiheuttaa kyseiset oireet glutamaattiherkille migreeniin taipuvaisille henkilöille.
Luontaisesti glutamaattia esiintyy juustoissa, tomaatissa, naudan-, sian-, broilerin ja kalan lihassa. Eniten lisättyä glutamaattia on makkaroissa, keitto- ja kastikeaineksissa (kuivatuotteet), tietyissä eineksissä ja pakasteissa sekä mausteseoksissa ja liemikuutioissa. Myös VLDC-laihdutusvalmisteiden keitonmakuiset suolaiset tuotteet sisältävät paljon glutamaattia.
Suomalaiset saavat glutamaattia noin 0,4 g/vrk. Tällä hetkellä luku on todennäköisesti suurempi, sillä vuoden 1995 alusta glutamaatin suurin sallittu pitoisuus elintarvikkeissa on 10 g/kg, kun se laskelmien tekoaikana oli 2-4 g/kg. Terveelle ihmiselle tämä muutos ei aiheuta oireita, mutta migreenille alttiin henkilön kannattaa välttää paljon glutamaattia sisältäviä elintarvikkeita ja kiinalaisia ravintoloita.
Natrium- ja kaliumnitraatti voivat aiheuttaa herkälle ihmiselle päänsärkyä ja nitriittiyhdisteet migreeniä. Nitraattiyhdisteitä käytetään lisäämään lihavalmisteiden säilyvyyttä ja estämään Clostridium botulinum -bakteerin kasvua, joka aiheuttaa vaarallista ruokamyrkytystä. Näitä yhdisteitä saa maassamme käyttää juustoissa 50 mg/kg, lihavalmisteissa 300 mg/kg, kalavalmisteissa 1000 mg/kg. Lisäksi niitä saa käyttää kalakylmäsäilykkeissä ja savukalassa. Nitriittiyhdisteitä käytetään lihavalmisteissa ja -säilykkeissä sekä makkarassa. Nitraatin ja nitriitin kohdalla tutkimustuloksia on kaikkein vähiten, vain joitakin mainintoja kirjallisuudessa. Samoin on tilanne tartratsiinin kohdalla, joka nyt jälleen sallitaan suomalaisissa elintarvikkeissa vuosien käyttökiellon jälkeen. Muutos johtuu liittymisestä EU:iin. Suomen elintarviketeollisuus on kuitenkin tehnyt päätöksen, että se ei lisää tartratsiinia (väriaine) elintarvikkeisiin.
Syö mitä pystyt
Emmental-juusto sisältää histamiinia, tyramiinia ja fenyylietyyliamiinia paljon. Niinpä se voi aiheuttaa herkälle henkilölle päänsärkyä tai migreeniä. Mikäli näin käy, emmental-juusto kannattaa vaihtaa pehmeisiin juustoihin. Niitä ovat esimerkiksi Camembert- ja tuorejuustot, mutta Edam- ja Fontal-juustokin ovat turvallisia. Tuore kala ja liha sisältävät biogeenisiä amiineja hyvin vähän, samoin kuin keittokinkku ja keittomakkaratkin. Näitä käytettäessä kala- ja lihasäilykkeet sekä kestomakkarat voi jättää pois. Punaviinin ja oluen joku voi joutua jättämään pois, mutta hän voi silti ehkä käyttää valkoviiniä, kuohuviiniä tai vermuttia. Yleisohjeena onkin, että jos haluaa poistaa ruokavaliostaan jonkin ruoka-aineen, se kannattaa korvata ruokaympyrästä saman ryhmän tuotteilla, esim. vehnä muilla viljoilla, tomaatti vihanneksilla, sitrushedelmät marjoilla tai muilla hedelmillä. Mikäli epäilty aine on lisäaine, sitä voi helpoiten välttää, kun lukee elintarvikkeiden myyntipäällysmerkinnät. Niissä on merkinnät käytetyistä lisäaineista.
Migreenikohtausten aikana puolet potilaista ei voi syödä mitään. Mikäli syöminen onnistuu, on hyvä syödä pieniä, kevyitä hiilihydraattipitoisia aterioita kuten keksejä, leipää yms. ja juoda mietoja juomia. Tämä helpottaa päänsärkyä, lyhentää kohtausta ja lisää hyvinvoinnin tunnetta.
Monet hormonaaliset, emotionaaliset, fyysiset ja ruokaan liittyvät tekijät sekä ympäristötekijät voivat aiheuttaa migreeniä ja päänsärkyä. Tämän jutun lukeminen sentään ei toivottavasti aiheuta lukijalle akuuttia päänsärkykohtausta, vaan mieluummin auttaa välttämään sitä...
Julkaistu Migreeniyhdistyksen Jäsenlehdessä 2/1997

maanantai 13. heinäkuuta 2015

Nopeaa ja helppoa - puurosta sämpylää


Vaikka vältänkin viljoja, niin välillä voi herkutella vaikka sämpylöillä. Aamuinen puuron loppu muuttuu hetkessä maittaviksi sämpylöiksi.

Laitoin jo kahvin porisemaan, kun sain idean tehdä nopeasti sämpylöitä.

Kattilassa oli aamuista kaurapuuroa. Lisäsin siihen tilkan vettä ja lämmitin kattilassa. Löysin kaapista hiukkasen vanhaa kuivahiivaa, vuoden vanhaa, mutta ei hätiä mitiä. Hyvin se vielä pelittää.

Kattila pois levyltä ja lisään kylmää vettä, jos kuumeni liikaa. Kuivahiiva kaipaa lämpöisempää nestettä toimiakseen, muttei tapeta sitä kokonaan liian kuumalla.

Tämä ohje on nopean ja hienostelevan emännän. Käsiä ei tarvitse "liata" taikinassa ja sämpylöitä ei tarvitse nostattaa. Jos aikaa on, niin nostatus kyllä parantaa kuohkeutta ja sämpylöiden ulkonäköä.


HELPPO OHJE ILMAN TARKKOJA MITTOJA


Puurojämä lämmitetään kattilassa hellalla ja lisätään parisen desiä vettä.


Pussillinen kuivahiivaa sekoitetaan pariin kolmeen desiin täysjyväsämpyläjauhoja.


Sekoitetaan taikinaseos vaikka vispilällä. Lisätään vielä suolaa ja ripaus sokeria hiivan kaveriksi. Huom. puurossa oli jo suolaa ennestään, joten kuvassa pikkuisen liikaa suolaa kämmenellä. 

     









Koska hienostelin ja kiirekin on, kun kahvi odottaa, niin jätin taikinan löysäksi ja lusikalla nostelin kokkareina taikinan pellille. Lisäämällä jauhoja niistä varmaan saisi tyylikkäämmän näköisiä ja jos vielä olisi aikaa nostatella niitä ennen uuniin laittoa. Mutta kun pitäisi sitä kahvia jo saada.
Uuni noin 225 astetta ja sämpylät uunissa noin 15 minuuttia uunista riippuen.




Pisteitä ei varmaan koreudesta ropise, mutta maukkaita ovat!

Näppituntumalla ja kokeilemalla. Joskus onnistuu enemmän tai vähemmän paremmin ja yleensä ihan syötävän hyvin.

torstai 25. kesäkuuta 2015

Kaiken perusta - kaurapuuro

Mitä ihmeellistä siinä kaurassa on?


Kauran terveysvaikutukset:

Alentaa kolesterolia:
Kaura sisältää beetaglukaania, mikä on veteen liukeneva kuitu, joka muodostaa ohutsuolessa veden kanssa geelin. Geeli vie ohutsuolesta mukanaan sappihappoja.  Silloin maksa alkaa tuottamaan lisää sappihappoja ja ottaa sitä varten verestä kolesterolia. Kolesteroli on sappihappojen rakennusaine.

Auttaa verensokerin hallintaa:
Veteen liukenevat kuidut hidastavat ravinnon sokerin imeytymistä. Kun sokeripiikkejä ei tule, kehon ei tarvitse pumpata avuksi insuliinia.

Ehkäisee ummetusta:
Ravintokuidut sitovat vettä ja lisäävät siten ulostemassan määrää. Se nopeuttaa ja helpottaa suolen toimintaa.

Ravintokuidut myös ruokkivat paksusuolen bakteereita ja vievät mukanaan paksusuolen seinämiin jämähtäneitä kuona-aineita.



1. Laitan kattilaan veden
2. Kun vesi kiehuu lisään hiutaleet  ja suolan
3. Levy pienelle ja jätän puuron kiehumaan viideksi minuutiksi.
Sitten vaan kansi päälle ja annan hautua ennen syömistä muutaman minuutin.
Myllyn Paras kaurahiutale on monessa testissä ollut ykkösenä ja itsekin olen tykästynyt sen makuun ja rakenteeseen. Parasta olisi tietysti vasta jauhetut viljat, mutta jossain joutuu antamaan hiukan periksi ja tyytymään seuraavaksi parhaaseen vaihtoehtoon. Mutta makuasioista ei sovi kiistellä.





Tiedot kerätty seuraavilta sivuilta:

Lue lisää kauran puolesta:
LUMOUDU KAURASTA
KAURAYHDISTYS
VTT:N TUTKIMUS KAURASTA

tai sitä vastaan:
ANTTI HEIKKILÄ: VILJAT SAIRASTUTTAA

PS. Piti vielä sanoman, että kun oikein laiskotuttaa tai kun nälättää eikä jaksaisi tehdä mitään ruokaa ja jääkaapissa löytyy vain kaikenmaailman herkkuja, kaurapuuro tulee apuun. Se on nopea ja täyttävä ruoka. Sen jälkeen voikin taas rauhassa miettiä, mitä terveellistä tekisi ruoaksi.



LISÄKSI:
Vain viisi ainetta/elintarviketta on saanut EU:n vahvimman terveysväittämätyypin, sairauden riskitekijän vähentämistä koskevan terveysväittämän.

Kauran ja ohran beetaglukaani ---kolesterolin alentaminen
Sokeriton purukumi---plakin neutralisointi, hampaan kiillevaurioiden vähentäminen
Xylitol purukumi---plakin vähentäminen
Kasvisterolit---kolesterolin alentaminen
Kasvistanoliesterit---kolesterolin alentaminen
Tiedot täältä

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Ateriakuvia

1. PÄIVÄ
Aamiainen:
Kaurapuuroa marjojen kera
Lounas:
Kanasalaatti mustikoiden kera
Päivällinen:
Kasvissosekeitto perunasta, parsakaalista ja porkkanasta
Iltapala:
Aamuinen puuro lämmitettynä banaanin kera


2. PÄIVÄ
Aamupala:
Hopeateetä, täysjyvänäkkäriä kananmunaa ja tomaattia
Lounas:
Itsetehdyt jauhelihapihvit, salaattia porkkanalla, omenalla ja kesäkurpitsalla
Päivällinen:
Salaattia kananmunan, mustikoiden ja mansikoiden kanssa
Iltapala:
Kaurapuuroa



3. PÄIVÄ
Aamupala:
Hopeateetä, täysjyvänäkkäriä, makkarasiivu ja omenaa
Lounas:
Höyrytetyt kasvikset ja pannulla paistettua lohta
Päivällinen:
Lounaalta jääneitä kasviksia
sekä herkkusieniä paistettuna ja salaattia
Iltapala:
Mustikoita ja mansikoita a little bit mixed


4. PÄIVÄ

Aamupala:
Hopeateetä, täysjyvänäkkäriä juuston ja tomaatin kanssa
jälkkäriksi omenaa
Lounas:
Kesäkeittoa a'la mitä kaapista löytyy
Päivällinen:
Salaattia, hiukan salaattijuustoa, melonia ja pähkinää
sekä muutama sekaan eksynyt herne
Iltapala:
Mustikoita, mansikoita kasviskermavaahdolla

5. PÄIVÄ

Aamiainen:
Taas kaurapuuroa, mutta hyvää sellaista
Lounas:
Hiukan basmatiriisiä, lohisuikaleita sekä kasviswokkia
Päivällinen:
Paistettu kananmunaa, herkkusieniä sekä salaattia
Iltapala:
Aamuista puuroa mikrotettuna
mustikoiden ja mansikoiden kera





Kalasäilykkeitä kannattaa välttää tai ainakin syödä vain silloin tällöin ja kohtuullisesti. Ne saattavat sisältää biogeenisiä amiineja, mitkä voivat laukaista kohtauksen.
Lue lisää migreeniyhdistyksen sivulta tästä 

Juustoja voi kokeilla pikkuhiljaa ja pitää taas taukoa. Joissakin pitkään kypsytetyissä juustoissa voi olla migreeniä laukaisevaa tyramiinia.

Teen ruokaa sillä periaatteella mitä kaapista löytyy. Yleensä ostan kaupasta jääkaapin täyteen vihanneksia ja juureksia. Herkuiksi hedelmiä, marjoja ja pähkinäsekoituspusseja. Proteiineja kalasta, kanasta ja joskus vähän punaista lihaa. Pähkinöistä, kananmunasta, herneistä ja pavuistakin saa proteiineja ja ihan vatsan täyttävää nekin ovat.

Hyvä motto tässäkin asiassa on:
Syödään elääksemme, eikä eletä pelkästään syödäksemme.