maanantai 26. tammikuuta 2015

Tunnustus

Jätin alkuun sokerin pois noin neljäksi kuukaudeksi. Sen jälkeen uskalsin lisätä jo lusikallisen sokeria kaurapuuron päälle ja pikkuhiljaa söin pullan puolikkaan ja lopulta jo jäätelönkin.

Kuten kerroin, että aluksi kun tein päätöksen olla ilman sokeria, niin se oli helppo päätös. Aina kun teki vähänkin mieli jotain hyvää tai jouduin tilanteeseen missä houkutus oli suuri, ajattelin vain hetken migreeniä, heti oli helppo kieltäytyä.

Kuva: Ylei.fi/Akuutti/ Omena päivässä pitää lääkärin loitolla

Tieteen nimissä -kokeilu

Nyt kun olen ollut vuoden vain pienellä lisätyllä sokerilla kokeilin joulunaikaan mitä sokeri tekisi, kun söisin sitä useampana päivänä peräkkäin.

Söin kuivakakkua ja muutaman suklaapalan. Taisin syödä jälkiruokaakin eli aika paljon pitkästä aikaa yhdellä kerralla. Herkuttelin pari päivää.
Niin siinä sitten kävi, että heräsin kahtena peräkkäisenä aamuna päänsärkyyn.
Olo oli tokkurainen ja ei laisinkaan mukava. Pelkäsin, että nyt se kipu taas alkaa. Hiljalleen herättelin kehoa ja join tyhjään vatsaan vettä. Pikkuhiljaa olo koheni eikä migreeniä näkynyt. Silti takaraivossa tuntui, etten vielä ollut valmis sokerihumalaan, koska krapulan tuntemukset näyttäytyivät näinkin pienellä kokeilulla.
Kuva:Iltalehti/Näitä voit syödä huoleti

Tiedän, että monella suklaan ja muiden herkkujen pois jättäminen on kauheaa kärsimystä. Toisaalta, jos ne eli sokerit ovat kohtauksen yksiä laukaisijoita, miksi riskeerata.

Nyt jatkan entiseen malliin välttäen sokeria. Saatan kuitenkin silloin tällöin syödä pari palaa suklaata päivässä tai vaikka puolikkaan pullankin. Siinä taitaa meikäläisen tämän hetkinen raja kulkea. Miksi näin? Ehkä en kuitenkaan ole vielä niin hyvässä fyysisessä kunnossa ja elimistössäni ei vielä ole kaikki täysin tasapainossa. Ehkä on vielä matkaa siihen olotilaan, ettei kehossa ole enää migreeniherkkyyttä.

Vaikka yli vuosi onkin jo kulunut ruokavaliomuutoksessa, niin toisaalta kuinka monta vuotta olen sitä ennen laiminlyönyt elimistöäni.  Siihen nähden vuosi on lyhyt aika parantua.

Migreeniherkkyys -tila

Vielä ei ole tiede selvittänyt, miksi migreenikohtaus tulee. Kohtaukseen altistavia ja laukaisevia tekijöitä jokainen migreenikko tietää omalta osaltaan, mutta miksi joskus sama asia laukaisee kohtauksen ja toisella kertaa ei. Onko migreeniherkkyystila elimistössä satunnaisesti, seuraako se kuun asentoa vai mistä kaikki johtuu?

Siitä seuraavassa postauksessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti