tiistai 13. tammikuuta 2015

Miksi EI sokerille!


Kuva: Iltalehti/terveys



Kuten jo aiemmin todettiin, kaikki energia on alkujaan sokeria. Syömme sokeria jo itsessään kaikessa ruoassa ja vielä lisättynäkin.

Tunnustan, että olen jo lapsesta tottunut makeaan. Limut ja karkit, myöhemmin pullat ja viinerit ovat olleet elämäni herkkuhetkiä. Moni ei ehkä ymmärrä, kuinka makea lohduttaa ja palkitsee, ainakin syömishetkellä. Myöhemmin tulee paha olo ja kamala morkkis.

Sokeririippuvuus

Mikä siinä sokerissa on se koukuttava ja paha asia. Miksi en himoitse lihaa ja rasvaa samalla lailla kuin sokeria. Onko se pelkästään opittu maku vai vaikuttaako se todellakin aivojen mielihyväkeskukseen eri lailla kuin rasvainen ja suolainen ruoka. Toisaalta sokeri ja rasva on yhdistettynä monessa ruoassa, suklaassa, leivonnaisissa jne.

Miten kaikki siis liittyy migreeniin. Tässä muutama seikka:



Lue: Hyvä terveys:Korkea verensokeri



Korkea verensokeri

Aivojen sokeripitoisuus seurailee veren sokeripitoisuutta. Tällaisten lyhyiden, mutta korkeiden verensokerijaksojen aikana aivojen sokeripitoisuus nousee eniten aivojen kuorikerroksen harmaassa aineessa, jossa sijaitsevat hermosolujen tumat.

Sokeri (glukoosi) pääsee suoraan verestä aivoihin.

Elimistö yrittää tasapainottaa verensokerin määrää erittämällä insuliinihormonia ja kun elimistössä on liikaa insuliinia, verensokeri laskee nopeasti. Jos veren glukoosiarvo laskee kriittisen rajan alapuolelle, aivot, jotka tarvitsevat glukoosia toimiakseen, pyytävät sitä lisää. Jos aivot eivät sitä saa, ne alkavat toimia vajavaisesti. Alhaisen verensokeritason vuoksi elimistö vapauttaa verensokeria nostavia hormoneja kuten kotisolia ja adrenaliinia. Alhaisen verensokeritason oireita ovat esimerkiksi päänsärky, mikä taasen voi laukaista migreenin.

Haima tuottaa insuliinia ja on kovilla liiallisen sokerin vuoksi. Tämä sekoittaa myös sen muita tärkeitä tehtäviä kuten esim. sen pitäisi tuottaa ruoansulatushormoneja, jotka sitten liittyvät kehon immuniteettiin eli vastustuskykyyn sairauksia vastaan.
Tiedot: Suomen Diabetesliitto


Kivat Hormonit
Kuva: Slideplayer.fi

Kasvuhormoni
Insuliinin korkea määrä veressä estää kasvuhormonin normaalia eritystä. Kasvuhormoni aikuisella säätelee rasvavarastojen rasvan käyttöä, edistää lihaskasvua ja säätelee elimistön neste- ja suolatasapainoa. Aikuisella kasvuhormonin puute voi aiheuttaa lihasmassan pienenemistä, rasvakudoksen lisääntymistä ja luuston heikentymistä. Kasvuhormoni on tärkeä aineenvaihdunnan kannalta.

Mielihyvähormonit Dopamiini, Serotoniini
Sokeri vaikuttaa suoraan myös aivoissa hyvänolonkeskukseen. Dopamiini aiheuttaa mielihyvän tunnetta ja osallistuu tunteiden säätelyyn. Sitä sanotaan toimintahormoniksi. Dopamiinin vähyys aivoissa vaikuttaa kipuherkkyyteen.

Serotoniini taas on hermovälittäjäane. Se säätelee unirytmiä, vireystasoa, ruokahalua, seksualisuutta ja  mielialaa. Se toimii myös tarkkaavaisuuden säätelyssä ja muistin toiminnassa. Hermokudos kuten aivotkin käyttävät energianlähteenä glukoosia.

Näiden hormonien vaikutus mielihyvään voi aiheuttaa riippuvuutta. Jokainen voi tuntea itsessään onko jo sokeriaddikti.

Jokaisella hormonilla on oma tehtävänsä ja silloin kun ne ovat tasapainossa toisiinsa elimistökin toimii parhaiten.
Lisää ravinnon vaikutuksesta hormoneihin
Lue artikkeli: hyvä mieli hormoneilla


7 syytä luopua sokerista

Elimistön sokeroituminen
Lue lisää kuinka sokeri vanhentaa.


Diabetes
Insuliinin päätehtävä on varastoida ylimääräisiä ravintoaineita. Jos solut eivät reagoi hyvin insuliiniin elimistön insuliinitasot alkavat nousta ja kehittyy insuliiniresistenssi.

Insuliinin eräs tehtävä on varastoida magnesiumia. Jos henkilölle kehittyy insuliiniresistenssi, elimistö ei pysty varastoimaan sitä ja se poistuu kehosta virtsan mukana. Kehittyy magnesiumin puute ja verisuonet alkavat supistua, josta seuraa verenpaineen nousua  sekä energian vähenemistä. Suonet supistuvat, jolloin glukoosi ja insuliini eivät pääse kudoksiin. Solut tulevat resistenteiksi eli vastustuskykyisiksi insuliinia kohtaan aina sen mukaan kuinka paljon ne altistuvat insuliinille.
Lue lisää luontaisnetistä

Immuniteetti
Sokeri horjuttaa suolistobakteerien tasapainoa. Suoliston tasapaino on verrannollinen ihmisen vastustuskykyyn sairauksia vastaan.

Sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta / Rasvamaksa
Rasvaisen aterian jälkeen veressä on paljon rasvaa. Insuliini on mukana myös tässä aineenvaihdunnan tehtävässä. Se säätelee rasvahappojen siirtymistä verestä rasvakudokseen.
Sokeripitoinen ruokavalio haittaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa nostamalla veren glukoosi- ja insuliinipitoisuuksia ja voi johtaa maksan rasvoittumiseen.

LIMSAKIN RASVOITTAA

Hätkähdyttävä uusi tutkimustulos kertoo, että fruktoosilla makeutetut energiajuomat lisäävät myös maksan rasvoittumista.

Lue lisää: Rasvamaksa energiajuomista


Elimistön tulehdustila
Rasvoittuvassa maksassa on käynnissä jatkuva tulehdustila, mikä saattaa johtaa tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään.

Korkea verenpaine
Suola sai kaverikseen sokerin. Sokerikin nostaa verenpainetta.


Sydän- ja verisuonisairaudet
Sokerilla on todettu selvä yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin. Sokeri aiheuttaa muutoksia rasva-aineenvaihdunnassa, lisää maksan rasvoittumista, suurentaa veren glukoosi- ja insuliinipitoisuutta sekä on vyötärölihavuuden ja siihen liittyvän metabolisen oireyhtymän tärkeä syy.

Sokeri vaurioittaa valtimoiden sisäpintaa ja on siksi verisuonisairauksien perussyy.

Korkea kolestroli
Korkea verensokeri vaikuttaa veren triglyseriarvoihin eli rasva-arvoihin ja sitä myöten myös kolesteroliin.

Yliaktiivisuus/Stressi
Sokerin syönti on suuri stressi elimistölle, koska se vaikuttaa niin moneen osa-alueeseen elimistössä. Se on pienenä annoksena hyväksi pelkkänä nopeana energiana, mutta suurina annoksina ja jatkuvassa käytössä myrkkyä elimistölle. Kehon mekanismit yrittävät parhaansa poistaakseen ja tasapainottaakseen verensokeritasapainon ja liiallisen energian saannin. Itselläni liiat kalorit tuntuvat hetken huumana ja muuttuvat ähkyksi ja huonoksi oloksi. Lopulta epänormaaliksi väsymykseksi.

Jätin siksi ruokavaliomuutoksen aluksi kokonaan lisätyn sokerin pois, että saan elimistön tasapainoon. Tämä tarkoitti juuri verensokerin, ruoansulatuksen ja päivittäisen kalorimäärän tasapainottamista normaaliksi.



SUOSITUS                                                                              
50-60g aikuiselle lisättyä sokeria /pvä 
= 23 sokeripalaa päivässä
       
jogurtti 200 g              =    9 palaa sokeria                               
colalimu 0,5 l              =  21 palaa sokeria                              
rusina 100 g                =  28 palaa sokeria                               
energiajuoma 2,5 dl   =  11 palaa sokeria                              
karkkipussi 300g        =  70 palaa sokeria                               

Lue lisää Puhdasta, valkoista, vaarallista
Viekö sokeri terveyden

Anteeksi kaikkivoipa sokeri, vaikka listasinkin rajuja syytteitä kontollesi, on silti pakko todeta, että elämä kokonaan ilman sinua olisi aika hapanta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti