maanantai 10. lokakuuta 2016

Ruoan hiilihydraattimäärät


Kuva: Anna

Vaikka ei ryhtyisikään karppaajaksi on hyvä tietää mitä ruoka sisältää. Monilla on myös ennakkoluuloja kasviksia kohtaan ja varsinkin peruna on nyt pannassa ainakin karppaajien ruokalistoilla sen sisältämän tärkkelyksen vuoksi. Kuitenkin peruna on edullinen ja täyttävä ruoka-aines ja vieläpä kasvisravintoa. Moni muu ruoka sisältää enemmän hiilihydraattia kuin peruna esimerkkinä pasta. Sitten tullaankin siihen glykeemiseen indeksiin ja -kuormaan, eli kuinka nopeasti esimerkiksi perunan tärkkelys muuttuu elimistössä sokeriksi ja nostaa verensokeria. Perunan ja pastan välistä kamppailua käydään puolesta ja vastaan. Kuitenkin paljon vaikuttaa se, mitä muuta aterian aikana syödään ja miten ruoka valmistetaan.


Peruna luultua terveellisempää

Migreenikolle vähähiilihydraattinen ruoka voi olla pelastus, koska silloin verensokeri pysyy päivän aikana tasaisena eikä liika sokeri kuormita elimistöä. Ja jos sitten syö hiilihydraattipitoista ruokaa, on hyvä syödä sen kanssa jotain proteiinia, nämä yhdessä hidastavat verensokerin nousua.  

Kaloritaulukko.fi/glykeeminen indeksi
Lue lisää verensokerista:



Fineli
Fineli on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikön ylläpitämä tietopankki, johon on koottu tietoa suomalaisten ja Suomessa käytettävien elintarvikkeiden keskimääräisestä ravintoainekoostumuksesta. Elintarviketietokannasta löytyy yli 3600 elintarviketta ja 55 ravintotekijää. Finelin verkkopalvelun avulla voi seurata omaa ruoankäyttöään ja sitä voi käyttää ravinnonsaannin laskentaan. Fineliä voi hyödyntää ruokalistojen ja reseptien suunnittelussa sekä pakkausmerkintöjen laatimisessa.

Hiilihydraatit ovat kasvikunnan tuotteille ominaisia, energiaa tuottavia aineita. Finelissä imeytyvä hiilihydraatti lasketaan sokereiden ja tärkkelysten summana. Imeytyvästä hiilihydraatista elimistö saa glukoosia eli veren sokeria, joka tuottaa elimistössä energiaa 4 kcal. Imeytyviä hiilihydraatteja ovat sokerit ja tärkkelys. Sokereita ovat sakkaroosi, glukoosi, fruktoosi, laktoosi ja maltoosi. 
(Teksti kopioitu suoraan täältä: Fineli.fi)


Keräsin Finellin sivuilta tähän joitakin hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita, joita vertailemalla saa hyvän kuvan niiden sisältämästä sokerista. Nyt joku voisi ajatella, että eivät jauhot ole sokeria. No ei näkyvästi, mutta niiden vaikutus elimistössä on sama kuin valkoisen puhtaan sokerin. Siksi yleensä ruoka-aineiden hiilihydraattimääriä verrataan joko jauhoihin tai rypälesokeriin.

Ruoka-aineen 100 g sisältää hiilihydraattia:

Rypälesokeri, glukoosi 100 g

Jauho, jauhoseos 100 g

Sokeri 99,9 g

Tee, sokerilla maustettu  95 g

Muro, maissihiutale, sokeroitu 88,3 g

Makeinen, karamelli   87 g

Muro, cornflakes, ei sokeroitu   82,8 g

Nuudeli, riisinuudeli 81,6 g

Pasta, gluteeniton 72,4

Rusina 60,1 g

Kaurahiutale, 60 g

Ruisleipä, puikula  47,6 g

Ateriankorvike, nutrilett 46,5 g

Kikherne, kuivattu  46,4 g

Linssi vihreä/ruskea, kuivattu 45,7 g

Lihapiirakka 33,5 g

Riisi pitkäjyväinen,  31,8 g

Banaani 18,3 g

Peruna, keitetty 16,1 g

Kidneypapu, 15,3 g


Tästä voit suoraan mennä hiilihydraattiluetteloihin, ole hyvä:

Fineli: Hiilihydraatit-imeytyvä, luettelo eniten hiilihydraattia sisältävistä elintarvikkeista

Fineli: Hiilihydraatit-imeytyvä, luettelo elintarvikkeista alkaen vähiten hiilidyhraattia sisältävistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti