sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Ne tärkeät hiukkaset?

Kuten edellisestä tekstistä huomaa, kehossamme piileksii monenmoisia aineita. Ainakin osalla mineraaleista on yllättävänkin tärkeä osa ihmisen elämässä. Vaikka kivennäis- ja hivenaineiden päivittäinen tarve onkin pientä, on niiden merkitys sitäkin suurempi. Ihminen pystyy paastoamaan muutamasta päivästä viikkoihin, mutta tarvitsee päivittäin nestettä eikä pelkästään vettä vaan nesteitä, jotka sisältävät suoloja.

Ihminen olisi kuollut jo sukupuuttoon, jos elämämme olisi pelkästään tietoisen minämme varassa. Onneksi näin ei ole. Sisällämme toimii monimutkaiset järjestelmät, joista emme tiedä vielä puoliakaan. Elimistömme huolehtii itse toiminnastaan, puutteessa varastoi kaikki aineet, joita suustamme alas laskemme ja tarvittaessa se käyttää hyväksi kaikki mahdolliset varastot säilyttäen viimeiseksi tärkeimpien elimien toiminnan. Luusto, lihakset, iho ynnä muut turhakkeet saavat toimia varastoina, joista elimistö ottaa kaiken tarvitsemansa. Jos hiven- ja kivennäisaineiden sekä vitamiinien aliravitsemus jatkuu pitkään, niin jonkun ajan päästä voi ilmetä oireita ja silloin lääkäri kutsuu nimeltä, kirjoittaa pillerireseptin eli purkista vitamiineja. Parempi ehkä sekin kuin ei mitään.

Mitä vitamiinia vielä tarvis?

Ei kai nykyään enää ketään kärsi kivennäis- ja hivenaineiden puutteesta? Nopeasti kasvihuoneissa kasvatetut vihannekset, hormoneilla kasvatettu liha, pitkälle prosessoitu ruoka,  ruoanvalmistustavat sekä valkoiset jauhot, sokerit ym. köyhät ruoka-aineet saattavat vaikuttaa puutostiloihin. Samoin myös läääkkeiden syönti sekä suolistosairaudet vaikuttavat aineiden imeytymiseen. Kuitenkin monipuolisesta ja terveellisestä ravinnosta huolehtiminen olisi kaikkein helpoin ja terveellisin ratkaisu. Loppujen lopuksi tällä tietoisella minällä ei ole kuin yksi tärkeä päivittäinen tehtävä eli huolehtia parhaan energian eli terveellisen ruoan antamisesta tälle toimivalle koneellemme. Autoja ja muita kapineita kyllä huolletaan ja hyysätään, mutta oma kultaakin kalliimpi kehomme saa tulla siinä sivussa.

Mitä näillä pienillä hiukkasilla on tekemistä jokapäiväisessä elämässämme?

Sähkön kulku elimistössä ja ne pienet hiukkaset!

Elimistön sähkön alkulähde on sydämen takaosan sinussolmukkeessa. Siitä myös nimitys sinusrytmi. Eli kun sydän on käynnissä, myös veri kiertää elimistössä vieden mukana happea ja muita aineita ympäri kehoa.  Hermoimpulssit tarvitsevat myös sähköä. Ionikanavat ovat sähköisen viestintäjärjestelmän tärkein osa.

Kalsium, kalium, natrium, magnesium ja fosfori toimivat elimistössä elektrolyytteinä. Elektrolyyteiksi kutsutaan joko positiivisen tai negatiivisen sähköisen varauksen omaavia ioneja. Nämä aineet ovat liuenneena nesteessä joko solun sisällä tai ulkopuolella. Kehossa vesipitoisuus on noin 50-70 %.  Elimistö ylläpitää nesteiden tasapainoa sekä veren tilavuutta ja verenpainetta näiden elektrolyyttien avulla.

Lisäksi niillä on tärkeä rooli happo- ja emästasapainon säätelemisessä, lihasten ja sydämen supistumisreaktiossa sekä antioksidanttipuolustuksessa.


Tässä linkki, jonka videolla kerrotaan suomeksi natriumin ja kaliumin tasapainosta sekä myös hyvästä ja ei niin hyvästä suolasta. Katso video, jos ns. luonnonsuolat kiinnostavat.
Natrium-kalium tasapaino

Alla oleva video selventää miten ionikanavat ja -pumput toimivat:





Migreenilehden numerossa kerrotaan migreenigeeneistä ja miten kohtaus saa alkunsa ja etenee. Tässä otteita lehden tekstistä. Paremman kuvan saa kun lukee koko artikkelin.

Migreenilehti 2 / 2012   

Yksi klassisista keskusteluaiheista on ollut, että onko migreeni verisuoni- vai hermosolutauti.
-
Hyvin harvinaisten ja vakavien migreenimuotojen (familiaalinen hemipleeginen migreeni) on jo yli vuosikymmenen ajan tiedetty liittyvän solujen ionikanavien muutoksiin, mutta yleisempien migreenimuotojen taustasta olemme tietäneet varsin vähän. Yksi klassisista keskusteluaiheista on ollut, että onko migreeni verisuoni- vai hermosolutauti. 
-
Muutamassa vuodessa migreeni itsekin mutatoitui ”ionikanavasairaudeksi”, jonka ”generaattori” sijaitsi aivorungossa
-
Neuronit, glia, glutamaatti- ja ionikanavat näyttävät olevan migreenin ytimessä. 
-
..monilla ionikanavasairauksilla on taipumus migreenin tapaan oireilla kohtauksina. Lisäksi migreeni voi alkaa voimakkaalla väsymyksellä, makean himolla tai haukottelulla, oireilla joiden alkuperän voi hyvinkin sijoittaa aivorungon ja hypotalamuksen alueelle

Ionikanavasairaudet ovat nopeasti kasvava sairauksien ryhmä. Näissä sairauksissa oireet ilmenevät joko hermokudoksen, lihaskudoksen tai sydämen poikkeavana ärtyvyytenä. Episodinen ataksia eli EA2 sairastavilla melkein joka toisella esiintyy migreenikohtauksia.  Neuroliitto

Löysin edellä olevan neuroliiton sivuston, kun tutkin ionikanavien toimintaa ja häiriöitä. Tarkoitus ei ole lisätä migreenikkojen tuskaa lisäämällä tietoa vaan yrittämällä ymmärtää, mitä kehossa tapahtuu ennen kohtausta ja sen aikana. Ja lisäksi toivoa, että joskus ymmärrettäisiin, miksi näin todella tapahtuu. Sitä odotellessa!

Ihanaa kevään odotusta ja muistakaa aurinkolasit:)
Kuva: Metropoli.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti