keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Uusi taistelu alkakoon!

Kirjoitettu tiistai yönä yhden aikoihin. Takana toinen migreenipäivä, buranaa, panadolia ja kaksi tsolmitriptaania. Pää pöhnässä, kipu poissa ja olo on kuin tuolla puuronaamalla.
Hyvästi migreeni -facebook sivusto


Perustin facebookiin "Hyvästi migreeni" -sivuston, jossa päivittäin ruokakuvin kerron taistelustani migreeniä vastaan. Aloitin uudelleen eilen 13.6. ruokavaliomuutoksen, koska olin lipsunut taas takaisin vanhaan huonoon elämäntapaani.

Mitä se "huono" sitten tarkoittaakaan, siitä voi olla monta mieltä. Minulla se on pääasiassa herkkujen jokapäiväinen syönti. Ruokavalioni on jo aika kohdillaan, mutta ruoka-aikojen välissä tuppaan palkitsemaan itseäni turhankin usein. Mitä niin ihmeellistä tekisin muka joka päivä, että sitä pitäisi oikein kakulla juhlistaa. No, tapa mikä tapa ja siitä pitää taas päästä eroon.


Kuva: Loop.fi

Nyt voisi jo ajatella, että mitä näillä herkkuhetkillä on migreenin kanssa mitään tekemistä. Mutta kumma kyllä, minun tapauksessani on. Liika sokeri, jota myös valkoiset jauhot edustaa, nostaa verensokeriani, ja kun se on tarpeeksi usein koholla tarpeeksi usein, alkaa elimistö reistailla. Suolisto huutaa liiasta sokerista ja ilmoittaa aivoille, että tehkää jotain ennenkuin lopetamme kokonaan toiminnan. Aivot sitten päättävät, että laitetaan migreenikohtaus päälle, niin eiköhän tämän koneiston omistaja viimeistään silloin lopeta sitä mättäämistä. Niinpä, juuri näin tapahtui taas tänään. Eli kun oikein ajattelin, että nyt alkaa uusi elämä, mitä nyt viikonloppuna herkuttelin, sain palkakseni ja muistutuksekseni migreenikohtauksen. Onneksi oli vapaapäivä ja eikun pilleripurkille ja sänkyyn.

Etten heti luovuttaisi, tein päänsärystä huolimatta salaatin ja mieheni grillasi kanaa. En kylläkään ehtinyt sanoa, että nyt riittää mausteeksi vain suola ja pippuri. Mutta menköön grillauskastike tämän ainoan kerran. Siinä sitä aromivahvennetta taas saatiin eli natriumglutamaattia, migreenikon vihollinen nro 1.

RUOKA - MIGREENI - RUOKA - HYVÄSTI MIGREENI!

Uskon vakaasti, että yksi sairastumisen syy on  liiat päivittäiset kalorit. Toinen on korkea verensokeri, mikä johtuu jatkuvasta puputtamisesta.  Elimistö ei ehdi käsittelemään kaikkea sokerimäärää ja insuliinin, minkä pitäisi ohjata sokeri soluihin, määrä elimistössä vähenee, kun haima ei enää jaksa tuottaa sitä jatkuvasti. Miksi muuten migreenistä kärsivien määrä jatkuvasti lisääntyy? Tunnustan, että kuulun niihin ihmisiin, joilla on hiukan vaikea ruokasuhde. Nautin kaikesta hyvästä ja palkitsen ja syön tunteilla. Enää vain harvoin vatsani ehtii kurnia, koska ruokaa on koko ajan tarjolla.

Nyt kun aloitan ruokavaliomuutoksen uudelleen, käännän myös ruokasuhteeni uudelle tasolle. Ensinnäkin ruoka on lääke, jota elimistöni tarvitsee tasapainottaakseen vitamiinien, hiven- ja kivennäisaineiden puutteet. Terveellisen ruokavalion avulla elimistö saavuttaa homeostaasin ja hormonit ym. tärkeät härpäkkeet toimivat niikuin pitääkin. Migreenikolle yksi tärkeimmistä on hermosolujen ja verisuoniston toiminnan tasapainottaminen.

Moni voi epäillä ruoan vaikutusta terveyteen. Olen jo kerran kokenut sen parantavan voiman ja aion uudelleen parantua tästä viheliäisestä migreeni"suhteesta". Jos en onnistu, lupaan syödä sanani homejuuston kera.


2 kommenttia:

  1. Moi Merja! Kiva kuulla susta pitkästä aikaa. Ehkä viime migreenisi saattoi kummuta myös hurjasta matalapaineesta , tuulesta ja myrskystä...Minäkin syön hyvin terveellisesti tätä nykyä, välttelen varsinkin sokeria ja valkojauhoja. Lisäksi rupesin popsimaan L-kysteiiniä, kolme päivässä. Liekö placeboa, mutta alkuviikkoina oli vaan 1-2 migreeniä viikossa. Meinaan vielä jatkaa kokeilua. Nyt on vaarallista aikaa, kun on jätski ja mansikat. Välillä otan sentin palan litraisesta ja blandaan puolet rahkaa ja marjaa päälle. tämän syön ruuan päälle niin ei tee erillistä verensokerinousua. Erilainen napostelu on niin ikään jäänyt, tietty pitää pitää hyvä,huoli siitä, ettei ruokavälitunnin pääse liikaa venähtämään, sehän tarkoittaa migreeniä. Tänään söin broiskukoiven ja ison salaatin ja illalla linssisoppaa. Nautitaan kesästä ja pidetään lippu korkealla, vaikka välillä sitten sängyn pohjalta heilutellaan...sinulle mukavaa juhannusta toivottaa kuusikymppinen ja plussat päälle.

    VastaaPoista
  2. Voi kun oli myös kiva kuulla sinusta ja terveellisistä syömisistäsi. Olen jo hyväksynyt sen tosiasian, että migreeni kuuluu elämääni niinkuin nenä päähän. Terveellisellä ruokavaliolla saan sen hiljaiseksi. Se on todellista valtaa se. Mutta, mutta, kun on vaan niin laiska ihminen, ettei aina jaksa ja kaikki herkut vaan odottavat syömistä. Kai meille kaikille on joku pahe luotu, muutenhan oltais "täydellisiä".

    Ihanaa, aurinkoista ja migreenivapaata kesää toivottaen
    Merja

    VastaaPoista