perjantai 1. huhtikuuta 2016

Ollakko vai eikö olla?

Kun sairastaa kroonista migreeniä, ei viikossa ole kuin pari päivää parhaimmillaan, jolloin elimistö on normaalissa tilassa. Vaikka olisi vain yksi kohtaus per viikko, vie se 3-5 päivää ennakko-oireineen, kohtauksineen sekä toipumispäivineen.



Kuva:Simon apteekki
Ennen en ymmärtänyt, miksi en muistanut asioita, miksi sekoitin asioita ja miksi aivoni eivät käyttäytyneet niin kuin olisin halunnut. Koska en tiennyt migreenin vaikutusta aivoihin, päädyin vain selittämään, että olen vain tyhmempi ihminen.

Tietäminen lisää tuskaa, ei vaan päinvastoin! Kun ymmärsin migreenin tekoset, pystyin vapautumaan ikävistä ajatuksista ja ymmärsin, etten ole oma itseni kohtauspäivinä. Ennakkopäivänä saatan olla ylivirittynyt, hermosto ja sydämen syke voimistuu, touhuan kunnes väsähdän. Sen jälkeen viluttaa ja tuntuu kuin sairastuisin flunssaan. Migreeni on alkamassa.



Koska sairastan auratonta migreeniä, täytyy vain osata lukea muita oireita. Tässä vaiheessa en pysty enää ajamaan autoa. Aivoni käyvät nyt hitaalla. Kun kohtaus alkaa, syön tulehduskipulääkkeet ja kipulääkkeet sekä kohtauslääkkeen triptaanin. Parin tunnin päästä täsmälääke alkaa vaikuttamaan. Tämä vaihe vaikuttaa aivoissa sekoittaen viimeisetkin aivotoiminnot. Täsmälääke on myös kolmiolääke, joten se jo itsessään haittaa toimintoja. Täsmälääkkeillä on joitakin sivuvaikutuksia.

PKV-LÄÄKE = PÄÄASIASSA KESKUSHERMOSTOON VAIKUTTAVA

Nämä ns. kolmiolääkkeet ovat haitallisia liikenteessä. Niiden keskushermostoa laamaava vaikutus saattaa aiheuttaa koordinaation sekä arviointikyvyn heikkenemistä, uneliaisuutta, tokkuraisuutta tai sekavuutta. Siksi ne voivat haitata autolla ajoa tai koneiden käyttöä ja tarkkuutta vaativien toimien suorittamista.

Triptaanit, nuo migreenikohtauksen pelastajat, ja osa niiden aineosista kuuluu huumausaineena pidettäviin aineisiin. Yleensä lääkkeet tehdään esim. kasveista, sienistä tai synteettisistä yhdisteistä. Esimerkiksi Tsolmitriptaanit ja Sumatriptaanit sisältävät kemiallisia yhdisteitä mm. Dimetyylitryptamiinin johdosta kemialliselta nimeltään (3-[2-(dimetyyliamino)etyyli]indoli). Yritin kovasti etsiä näiden lääkkeiden sisällysluetteloa ja jäljet johtivat "sylttytehtaalle": Kirjoitan lisää migreenilääkkeistä myöhemmin.

Lue lisää:
Finlex: Laki huumausaineina pidettävistä aineista
Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimea
FIMEA: Triptaanit

Siksi yritän aina muistaa, että lääkkeet eivät ole ihmisen ravintoa eikä niitä pitäisi käyttää päivittäin. Kun kohtaus on päällä ja kipu sietämätön, ei järki kulje ja ainoa ajatus on päästä tuskasta. Silloin lääkkeet ovat pelastus. Kyllä kiitos! Mutta muina aikoina, kun järki vähänkin kulkee, pitäisi yrittää miettiä, miten lääkkeistä pääsisi eroon. Tiedän vastauksen, olen sen jo kahteen kertaan kokenut. Hyvästi migreeni -ruokavalio on auttanut kerran ja toisenkin kerran, kun taas palasin takaisin normaaliin ruokavalioon ja sairastuin uudelleen krooniseen migreeniin ja jälleen parannuin, kun aloitin uudestaan tiukan ruokavalion. Siitä seuraavassa postauksessa.

Blogin kirjoittaminen on ollut hiukan työlästä, sillä opiskelen samalla avoimessa yliopistossa, mutta yritän parhaani ja migreenistä kirjoitettavaa on edelleen. Ihanaa alkavaa kevättä kaikille!!!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti