* * * * *
Onhan niitä, kunhan vain osattaisiin kohtuudella nauttia. Kun jätin alkuun sokerit, maitotuotteet, jauhot ja lisäaineet pois, vähensin heti myös kahvin juontia. Kahvi, ainoa nautintoaineeni nykyään, kun karkit, pullat, herkut, viinit ja oluet ovat aikalailla pannassa. Nautintoaine juuri siksi, että siihen liittyy niin paljon tunteita ja nautintoa. Istuminen kupposen ääreen ja pieni hengähtäminen työn lomassa, illalla sohvalla kupponen kahvia ja tv tai päivän lehti. Parhaimmat nautinnot olen saanut ihanista kahviloista, joissa sisustus, miljöö ja tunnelma luovat pohjan kahvinautinnolle. Kauniista kupista kermalla höystettynä höyryävä kahvinautinto!
![]() |
(colourbox.com) |
![]() |
Katso hauskat klipit kahvineuroosista! |
Ja yhden kerran jätin iltakahvin kokonaan juomatta, koska kahvia ei vaan kotona ollut, enkä jaksanut lähteä sitä hakemaan. Heräsin aamuyöstä tautiseen päänsärkyyn. Ei kun ylös vaan ja yritin lähteä töihin. Ei onnistunut, koska vapina, tärinä ja hetken päästä oksentelu veti minut takaisin vuoteeseen. Yksi top10 migreeneistä oli iskenyt minuun!
Mitä ihmettä? Mikä minua vaivaa? Onko hermoni aivan riekaleina vai miksi kaikki vaikuttaa kaikkeen?
Kofeiinin vaikutusmekanismit, jospa tämän lukemalla ymmärtäisi:
Kofeiini on maailman laajimmin käytetty keskushermostoa ja aineenvaihduntaa kiihottava piriste.
Kofeiini vaikuttaa kaikkein eniten aivoissa ja se estää adenosiinireseptoreiden toimintaa. Adenosiini säätelee uni-valvetilaa. Sen määrä lisääntyy ennen nukahtamista ja se hiljentää solujen toimintaa ja suojaa aivoja laittamalla ihmisen nukkumaan. Kofeiini estää sen toimintaa, jolloin nukahtaminen siirtyy, mikä ei kuitenkaan vähennä unen tarvetta. Kun elimistö ei saa unta, se stressaantuu. Adrenaliini ja muut välittäjäaineet ottavat vallan ja elimistö valmistautuu stressitilaan. Syke voimistuu ja verenkierto vilkastuu, näin ihmispolo tuntee virkistyneensä, vaikka unentarve vain siirtyy. Adrenaliinin lisääntyessä verensokeri nousee ja insuliinin määrä lisääntyy ja taas verensokeri laskee yhtä nopeasti kuin oli noussutkin. Tästä seuraa elimistön väsyminen.
Kofeiinin häipyminen elimistöstä riippuu ko. henkilön aineenvaihdunnasta. Toiset ovat herkempiä kahvin vaikutuksille ja vaikutukset pysyvät elimistössä kauemmin. Tuttuja oireita useille ovat sydämen tykytys, vapina, pahoinvointi ja vatsavaivat . Psyykkisiä oireita todella herkillä ihmisillä voivat olla masennus, ahdistus jopa paniikkihäiriö.
Koska kofeiini toimii myös nestettä poistavana, voi sen liikakäytöstä seurata kaliumin puutetta. Kaliumin puutteen oireita ovat mm. lihasheikkous ja rytmihäiriöt. Liika kahvinjuonti estää myös kalsiumin imeytymistä. Ja pitäähän sen vaikuttaa myös verenpaineeseen, hetkellisesti.
Nyt joku voi ajatella, että miten aina kaikki liittyvät juuri migreeniin. Tosiasia kuitenkin on, että migreeni on hermostossa ja verisuonistossa elelevä viheliäinen sairaus. Syömällä terveellisesti ja kohtuullisesti, rauhoittamalla elimistöä stressiltä, saa elimistössä aikaan tasapainotilan eli homeostaasin. Silloin hermostossa ja aivoissa ns. välittäjäaineet ja hormonit ovat tasapainossa. Niiden tarkoitushan on säädellä toistensa toimintaa, Välittää, estää, voimistaa ja hiljentää hermoston viestejä ja aineiden kulkua solusta toiseen aina tarpeen mukaan. Mutta jos joku aine tai hormoni ottaa ylivallan, aiheuttaa se kaaoksen aivoissa ja elimistössä ja ihminen sairastuu. Olen edelleenkin sitä mieltä, että migreeni ei itsessään ole sairaus vaan hälytysmerkki elimistön epätasapainosta. Toisilla vaan elimistön tasapaino menee helpommin sekaisin joko geenien ansioista tai vain epäterveellisistä elintavoista. Omalta osalta voin tunnustaa, että kummatkin tekijät vaikuttivat siihen, että migreeni sai minussa ylivallan ja jäi krooniseksi taudiksi. Kesti aika kauan ennenkuin tajusin, että jotain pitää tehdä. Ei näin voi elää. Ehkä migreeni ei olekaan itse pahis vaan elimistön suojelukeino minua itseäni vastaan! Tätä pitää kyllä sulatella. Taidanpa mennä sumpille!